Slavljenički koncert Zagrebačke filharmonije na Prisavlju

U 150 godina Zagrebačku filharmoniju izgradile su generacije sjajnih glazbenika i dirigenata. Danas 119 filharmoničara nastupa na  pozornicama diljem svijeta kao jedan od najcjenjenijih europskih orkestara. Na Sunčanoj strani Prisavlja večeras su održali veliki slavljenički koncert kojim su obilježili dugo i bogato postojanje te najavili novu sezonu.

- Solisti koji dolaze od maestra Kitenka, Morriconea, veliki umjetnici koji su radili s nama (...) ovaj orkestar može biti na ponos i dici ne samo gradu zagrebu već i Hrvatskoj, kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Stoljeće i pol, koliko postoji Zagrebačka filharmonija, postoji i povijest orkestralnog muziciranja u metropoli čije ime nosi. U novijoj povijesti austrijski dirigent Leopold Hager nekoliko je puta surađivao s Filharmonijom, ali nikad u ovakvim uvjetima.

- Iznimno je važno da ljudi imaju mogućnost slušati glazbu nakon pandemije i potresa, mnogo se toga dogodilo i trebamo pozitivni impuls s ovakvim koncertom, kazao je maestro Hager.

Pandemiji unatoč, pozitivnog neće nedostajati ni u sezoni koja slijedi. Na večerašnjem koncertu novi početak dodatno su najavili praizvedbom skladbe "Fanfare", koja je, kako kaže trombonist Marin Rabadan napisana svečano i "holivudski".

Večerašnjem koncertu prethodila je emisija posvećena čovjeku koji je uvelike zadužio hrvatsku kulturu, nedavno preminulom neprežaljenom akademiku Tonku Maroeviću kojeg su se prisjetili njegovi kolege i prijatelji.