Dubrovačka zelena tržnica i ribarnica u Gružu - nekada i danas

Dubrovački kraj u kojemu se gotovo isključivo živi od turizma, ove sezone, zbog posljedica pandemije koronavirusa, bilježi skromne rezultate. Kako su u toj priči prošli poljoprivredni proizvođači, te ribari i školjkari? Jesu li i po kojoj cijeni mogli prodati svoje proizvode? Naša dubrovačka televizijska ekipa odgovore je potražila na najvećoj dubrovačkoj zelenoj tržnici i ribarnici u Gružu.

Konavosko polje četvrt stoljeća nakon rata najvećim dijelom  neobrađeno je i zapušteno. O razlozima uvijek ista priča: neriješeni imovinsko pravni odnosi, neuspjela komasacija. A u Župi dubrovačkoj na nekoć plodnim oranicama zasađena su nova naselja.

Tek posljednjih godina u Konavlima, Župi i Dubrovačkom primorju pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva oživljuju djelatnost od koje se nekada isključivo u tom kraju živjelo. Obitelj Vukić iz Lovorne u Konavlima svoje proizvode prodaje isključivo na dubrovačkoj zelenoj tržnici u Gružu.

- Ostali smo bez posla, radili smo oboje, djecu smo školovali u Zagrebu, završili su fakultet samo od ovoga, kaže gospođa Mirjana Vukić.

Za dubrovačku tržnicu mnogi kažu da je najskuplja u državi, ali proizvođači imaju svoje razloge.

- S obzirom na to da mi plaćamo vodu, voda je skupa, sad kad podijelite da mjesečno potrošite 2000, 2200, 2300 vode, to nije mala cifra. Ali moramo i zbog cijene neke, pokrije se, da nema računa ne bi nitko ni radio, kaže gospodin Ivo Pavlović.

Najstarija prodavačica, ili kako bi u Dubrovniku rekli - placarica, osamdesetogodišnja Stane Jakobušić sjeća se kako je u Gružu bilo prije šest desetljeća.

- Razlika je u svemu. Sad je malo lošije, puno lošije, nema narod kuna ili što. Tko navikne domaće nešto uzet uvijek se vrati, govori gospođa Jakobušić.

Svi kažu kako imaju stalne kupce, pa s prodajom nemaju problema.

- Morate steći i neko povjerenje u mušterija. Jer, možete ga prevariti jedan put, pa možda i dva puta ga možete prevariti, ali treći put nećete imati priliku, jer više neće doći, to vam je bit, kaže Ivo Pavlović.

Glumac Nikša Kušelj, kad god je u Dubrovniku, ne propušta kupovinu na tržnici u Gružu.

- Ovo je jedna od najboljih placa, ne zato što je doma, nego zato što je stvarno najbolja što se tiče ribe, što se tiče blitve, grožđa, smokava, neprocjenjivo, kaže Kušelj.

Posljednjih desetak godina, na ribarnici u Gružu nije bilo nikakve šanse da tijekom ljeta kupite komad dobre ribe. Sav ulov, prije nego bi brod i dotakao rivu, bio bi prodan, uglavnom dubrovačkim ugostiteljima. Je li se za obične građane išta promijenilo sad kad, zbog poznatih razloga, dubrovačkom turizmu i ugostiteljstvu baš ne cvjetaju ruže - doznajte u videozapisu.