Cantus Ansambl najavio jubilarnu 20. sezonu

Nakon višemjesečnog izbivanja iz koncertnih dvorana, Cantus Ansambl najavio je novu, jubilarnu 20. sezonu vlastitog ciklusa, koja na novoj adresi donosi pet koncerata antologijskih i repertoarnih dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbi najmlađe generacije domaćih skladatelja.

Kako se ističe u najavi, "Od antologije do narudžbe" programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

U novoj sezoni u kojoj slavi 20. obljetnicu svojeg postojanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni, Cantus Ansambl svoj koncertni ciklus seli i na novu adresu - u koncertnu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda.

Prvi koncert, 21. rujna, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, donosi program posvećen austrijskoj suvremenoj glazbi, a uključivat će djela troje austrijskih suvremenih skladatelja.

Olga Neuwirth jedna je od vodećih svjetskih skladateljica, a svoje ime izgradila je velikim formama, operom "Lost Highway", koja se temelji na filmu Davida Lyncha i Orlandom, kojom je Bečka državna opera tek 2019. prvi puta u svojoj dugoj i bogatoj povijesti naručila jedno operno djelo od žene skladateljice.

Na koncertu Cantus Ansambla predstavit će se ipak manjim komadom, skladbom "Spleen" za basklarinet solo, u izvedbi stalnog člana Ansambla, klarinetiste Danijela Martinovića.

Na koncertu će se čuti i komorno djelo "... aus freier Lust ... verbunden ...", autora skladateljske škole u Grazu, Georga Friedricha Haasa. Sebi svojstvenim minimalizmom i misticizmom glazbenog jezika, Haas se uspio nametnuti kao jedan od najizvođenijih svjetskih skladatelja.

Ansambl će praizvesti i dva nova djela Austrijanca Bernharda Edera, ali i mladog hrvatskog skladatelja Josipa Prajza.

- Ove slavljeničke sezone neće se zaobići niti doajeni hrvatske suvremene glazbe, a prvi među njima je svakako Milko Kelemen, čiji puhački kvintet Entrances će otvoriti ne samo ovaj koncert, već i cijelu sezonu", poručuju iz Cantus Ansambla.