Prvi hrvatski detektivi za septičke jame

Prvi u Hrvatskoj, splitski Vodovod i kanalizacija oformili su - vodne redare. Stižu na poziv, nadziru septičke jame, kotroliraju ispuštanje fekalija u more i ilegalne priključke - u samo nekoliko mjeseci uveli su red u Solinu i Kaštelima. Zasad nisu nikoga kaznili, ali mogu i to!

Desetljećima su u kaštelanskim bujičnim kanalom tekle fekalije. I ulijevale se u more. Tek kada su na sućuračku Sokolanu izašli vodni redari - problem je riješen. Pa fekalije iz 50 kuća putuju kamo i trebaju - do pročistača u Divuljama.

- Na način da taj kanalizacijski kolektor ne ide u potok pa završava u more nego je prespojen na razdvojni sustav kanalizacije, kaže voditeljica Odsjeka zaštite okoliša i vodnog redarstva u splitskom vodovdu Marijana Leontić

Splitski vodni redari s radom su počeli prvi u Hrvatskoj. Zasad ih je troje i zapravo su unutar tvrtke preraspoređeni na tu "dužnost", a tako će biti i ubuduće pokaže li se da ih je na terenu potrebno više.

- Oni idu i po prijavama i po nekim nelogičnostima koje se utvrde u sustavu tako da u svakom slučaju - ovo su sami počeci i već u tim počecima ima rezultata, kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Od onečišćenja čuvaju pitku vodu i more; kontroliraju septičke jame, ispuštanje fekalija, ilegalne priključke, preuzeli su dio posla komunalnih redara, a ovlasti su im poprilično velike jer postupaju prema zakonu o vodama i vodnim slugama.

Kazne za fizičke osobe su do 10 000 kuna, a za javne do 100 000 kuna. A vodni redari su službene osobe i mogu ući u privatni posjed. Ilegalne su radnje uočene i zabilježene, ali dosad nije izrečena nijedna kazna.

- Prilazimo stanovnicima, evo, putem vodnih redara ljudima se prilazi sugestivno, i sve skupa, ali zakonski aparat nam dopušta pokretanje prekršajnih postupaka i tako dalje, kaže direktor Tehničkog sektora, Vodovoda i kanalizacije Ivica Perić.

Marijana Leontić apelira na sve nesavjesne građane. Nadajmo se da će apel čuti i u Kaštel Kambelovcu - gdje su fekalije iz ilegalnih ispusta na rivi ponekad obilne i oku vidljive, a to doista nije lijepa slika.

Kostur kanalizacije Kaštela već imaju - svoj je dio posla u borbi za čisto more odradio projekt Eko-kaštelanski zaljev, preuzeo Vodovod, a radovi će se nastaviti putem projekat Aglomeracija, najavljuje Perić.

Napominje kako će se svi koji imaju priključak na vodoopskrbu, a nemaju na fekalni sustav morati strpjeti. Priključna će okna, najavljuje - doći u dvorište svake kuće, a građani samo moraju razdvojiti interne instalacije kako bi samo voda sa krovova i okućnica išla u oborinski sustav.

Proći će još vremena prije nego što ljudi shvate i na kanalizaciju se priključe svi - tek tada kupanje na svim kaštelanskim plažama bit će posve sigurno za zdravlje, tek tada zaboravit će se da su vodni redari - ikada postojali.