Premijer Plenković u Krapini na Malom kaju

U Krapini je u četvrtak održan dječji festival Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu - Mali kaj 2020.,  gdje je nastupe najmlađih gledao i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je posebno zadovoljan što oni njeguju dijalekt, kajkavštinu, sve što ih povezuje sa zavičajem.  

Dječji festival se održava u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u sklopu Tjedna kajkavske kulture koji traje od 6. do 12. rujna, a okupio je najmlađe izvođače iz desetak hrvatskih županija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je na još jednom festivalu kajkavske kulture, a posebno na večeri kad naši najmlađi njeguju naš identitet, kajkavštinu, dijalekt, sve ono što ih dugoročno povezuje i s njihovim obiteljima, i s njihovim zavičajem.

- Ovo  je krasna prigoda ukorjenjivanja hrvatske kulture od najmlađih generacija, naglasio je premijer. Dodao je kako je na Tjednu kajkavske kulture uzastopno unazad 5-6 godina i ne propušta priliku da dođe jer je to, ističe, najmanje što može učiniti iz poštovanja prema Hrvatskom zagorju, prema kaju i kajkavskoj kulturi.

- Njihovi mentori si daju truda, njihovi učitelji glazbene kulture, uživaju u toj našoj popevki, uvijek s lijepim uspomenama odlaze iz Krapine, tako da nam je izuzetno zadovoljstvo raditi, pa čak nekad, nek se ne uvrijede odrasli, i ljepše čuti interpretaciju djeteta nego odrasloga, rekao je Nenad Kukovačec, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Krapina

Na 35. izdanju dječjeg festivala bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnici Žarko Tušek i Željko Pavić.