Otvoren 25. međunarodni festival novog filma U Splitu

U Ljetnom kinu Bačvice u četvrtak navečer  je filmom u slovensko-talijanskoj koprodukciji "Priče iz šume kestena" mladog redatelja Gregora Božiča započeo 25. međunarodni festival novog filma/Splitski filmski festival.

Na festivalu će tijekom tjedan dana trajanja biti prikazano sedam dugometražnih i 27 kratkometražnih filmova, a održavat će se na tri lokacije.

Glavni program će se odvijati u Ljetnom kinu Bačvice,  a posjetitelji će moći besplatno pratiti projekcije u Multimedijalno-kulturnom centru (MKC) Doma mladih, te u Kinoteci Zlatna vrata.

Organizatori poručuju kako se karte za Ljetno kino Bačvice mogu kupiti sat vremena prije projekcije po cijeni od 25 kuna. Osim filmova organizirana su i predavanja, radionice, prigodni razgovori, a predstavit će se i festivalski katalog.

- Žao nam je što nam internacionalni gosti zbog pandemije koronavirusa neće moći prisustvovati na festivalu, ali ćemo zato ugostiti glavnu glumicu filma 'Priče iz šume kestena' Ivanu Roščić i glavnu glumicu iz švicarsko-hrvatskog filma 'Mare' Mariju Škaričić. Ipak, sretni smo što se festival može održati. Pazili smo na epidemiološke mjere, a broj gledatelja u zatvorenom smanjili, dok se glavni program odvija na otvorenome, kazao je koordinator festivala Marin Renić.

Svi prijavljeni hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu "Ivan Martinac" koja će se dodijeliti hrvatskom autoru za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko izražajnih sredstava ostvarivih samo mediju pokretnih slika. 
Festival traje do 17. rujna.