Kome i zašto smetaju pčelari u Lici?

Dalmatinskim pčelarima ove godine vrijeme nikako nije išlo naruku pa su prinosi znatno smanjeni. A kad su se ponadali da bi gubitke koliko - toliko mogli nadoknaditi u Lici, kamo već godinama tradicionalno sele svoje košnice - dočekali su ih novi problemi. Koncesionari tamošnjih pašnjaka, naime, više ih ne žele.

Dalmatinski pčelari nisu zaboravili ni prošlu, a već ih je snašla - još lošija godina. Seljenje tako, s prepolovljenim pa čak i do 80% manjim prinosom, više nije stvar izbora nego - prijeka potreba.

- Pčelarska sezona otprilike traje od 1.5 do 1.9. i ako ta 4 mjeseca niste skupili med, sezona je završena. Znači, svaki dan je bitan, svaka paša je bitna, morate stalno biti na terenu. I jednostavno se moramo povlačiti prema Lici, rekao je Ivan Zelić iz Zadra.

Ali, ondje, čini se, više nisu poželjni.

- Mi pčelarimo u Lici od '96., ali svake godine je sve više koncesija pašnjaka gdje su pastiri i mi više ne možemo dovoditi svoje pčele na pozicije na koje smo dovozili prije, rekao je Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije.

- Ja sam nedavno ostavio pčele gdje i svake godine kod Udbine gdje sam nakon sat vremena dobio telefonski poziv da ako ne maknem pčele, da će mi ih zapaliti, da smetaju, dodao je Zelić.

Od dogovora, čini se, nema ništa pa će problem uskoro izložiti - i u resornome ministarstvu.