Baš kao na filmu: Bjelovarčani uživali u autokinu

Prvi put Bjelovarčani su sinoć mogli uživati u gledanju dokumentarnog filma iz svojih vozila. Autokino četvrta je i posljednja postaja festivala dokumentarnog filma "Skoro 15. DOKUart".

Baš kao na filmu - reći će gotovo svi koji su pred filmsko platno parkirali svoja vozila i uživali u nesvakidašnjem ugođaju autokina.

- Nisam nikada bila u autokinu, kako bih ja to rekla, jedino gledala na filmovima. I baš mi je drago što mogu uživo to doživjeti, komentirala je Ljubica Šolaja.

No ima i onih kojima je to ponovni susret s autokinom, i to nakon više od pola stoljeća.

- Prvi put '67., ali to je bilo u Frankfurtu i nikad više nisam bila. Ono veliki ekran, ja pala u nesvijest, nikada nisam čula za autokino, tako da mi je sad ovo drugi put, kaže Anka Ralić.

- Gospođa je organizirala, idemo nakon dugo vremena. Prvi put na otvorenom u Bjelovaru, kaže Berislav Halgaš.


A prvi put pred hrvatskom se publikom našao poljski film "Ljubavne lekcije". Jola, kojoj se bliži 70., bježi iz braka sa zlostavljačem i ponovno uživa u životu te neočekivano na plesnom tečaju doživljava romansu. Dokuartovci su i za autokino pripremili višestruko nagrađivane filmove.

- Filmovi su takvi da su zaista upečatljive priče, velike priče. Imamo tri hrvatske premijere, četiri filma. Mislim da su to priče koje ostati s ljudima, o kojima će se pričati u gradu, jer su izvrsno napravljene, izvrsno istražene. Ti autori su proveli jako puno vremena sa svojim junacima, rekla je Rada Šešić, selektorica Skoro 15. DOKUarta.

Tijekom vikenda publika besplatno u autokinu može uživati u još tri filma. Austrijskom - o zabavljačima na sajmovima, srpskom - o sviračima na lišću i britanskom - o djeci iz južnoafričkog sirotišta.