Radionice starog dubrovačkog govora Luka Paljetka

Svaki se jezik, kao živi organizam, s vremenom mijenja, neki i izumiru. Kako se to ne bi dogodilo i starom dubrovačkom govoru, organizirane su radionice koje vodi naš glasoviti pjesnik, akademik Luko Paljetak.

U hladovini đardina ljetnikovca Skočibuha svake se subote čitaju djela jednog od naših najvećih majstora riječi - Marina Držića. Dubrovački je govor danas bitno drukčiji od onoga kojim su napisane "Pjesni ljuvene" tiskane 1551.

- Dubrovački jezik ne treba učiti. Onaj koji ga govori, govori ga onako kako se danas govori. Ali ono što mi možemo i moramo naučiti jest jezik naših prethodnika, prije svega našega velikog Držića. I cilj ove naše radionice je upravo to - razumjeti Držića, čitati ga s razumijevanjem, istaknuo je Paljetak.

Dvadesetak polaznika radionice, svih generacija, upoznaje se s njegovim leksikom, idiomima, ali i filozofijom tekstova smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastali.

- Još kao dijete sam bio stanovnik Grada, zidina, tako sam Držića na onim predstavama, provama, imao prilike čuti i otad stalno negdje pratim, kaže Branko Puljizević, jedan od polaznika radionice "Učimo dubrovački".

- Smatram da su ovakve radionice bitne da nekako i mladima poput mene, a i svim generacijama probude tu ljepotu toga govora i podsjete na ono što mi imamo i koliko je to vrijedno, kaže polaznica radionice Lara Koprivec.

Očuvanje baštine i identiteta Grada kroz jezik nastavit će se djelima Gundulića, Vojnovića sve do naših suvremenika.