Naoružani do zuba u lovu na morsku divljač

Kod Rovinja je održano državno prvenstvo u podvodnom ribolovu. Naoružani do zuba u podmorskim šumama podvodni lovci nišanili su one najbolje primjerke divljači.

Jutro je dobro, more je mirno. Uvjeti idealni. Isplovljavamo u pravcu Rovinja. Tamo nas čekaju najbolji hrvatski podvodni ribolovci. Starta državno prvenstvo.

- Lovi se pet sati uzastopno, zona je od Rovinja do Barbarige i nadamo se da će biti nešto od ulova. Računaju se ribe veće od 400 g i divljač teža od 2 i pol kile, kaže sudac Robert Flegar.

Divljač u ovom slučaju ne živi u šumi. Već u rupama. Poput ugora.

- Dno je pretežno kamenito, nadamo se ribama iz rupe, tipa kirnji, škarpina, ugora, kavale i tako, kaže Ivan Raspudić iz Zadra.

Ribolovce ne smijemo smetati. Zato vrijeme kratimo na brodu domaćina. U dobrom društvu vrijeme leti. Slijedi najzanimljiviji dio natjecanja - vaganje ulova.


- Sad ovako na prvi pogled može se reći i ono što se očekivalo, a to je da ima dosta ugora, lijepih primjeraka, ima i dosta bijele ribe, čak sam vidio jednu strijelku, ona je brza i čudno da su uspjeli nju uloviti, ali ima lijepe bijele oborite ribe, iako često ne znamo što je oborita riba, ali se podrazumijeva da je to riba koja je najkvalitetnija i najbolja, kaže Budimir Žižović, voditelj natjecanja.

Svaka čast dobroj ribi, ali potrošenu snagu najbolje se vraća uz maneštru s mesom.

- Ukusna, super, zadovoljni i gladni smo, komentira Martino Čulina iz Zadra.

A među ribolovcima ima i pripadnica nježnijeg spola.

- Ma nije to muški sport, ima jako puno cura koje se bave podvodnim ribolovom, kod nas ne toliko, samo dvije se aktivno natječemo jer su se zadnje dvije godine počela održavati natjecanja u ženskoj konkurenciji, kaže Kristina Šiprak iz Malog Lošinja.

Za uspješan lov ipak je najvažnija dobra priprema.

- Tehnika disanja je bitna, ne smije se hiperventilirati jer se lako čovjek prevari, misliš da možeš još, a kad dođeš na površinu, može se pasti u nesvijest. Treba disati duboko i dugo, savjetuje Antonio Buratović, hrvatski reprezentativac u podvodnom ribolovu.


Ima ovdje i Fiumana.

- Dobro je, zadovoljan sam. Ima tu skrivenih riba koje bi mogle donijeti prvo mjesto, kaže Dario Babić iz Rijeke.

- A slušaj, ne znam, dobri su svi, tko je s mora je bolji naravno, vaga će pokazati, kaže Tomislav Ćoza iz Pule.

A vaga je pokazala da je prvog dana pobjedu odnio Istrijan. Njegov recept:

- Našao sam bistrije more, i na pregledu terena, dublje, ali bistrije. Bila je jaka struja, trebalo se mučiti i to je to, kaže Sandi Peruško, SRU Marlera Ližnjan.

No, bodovi se broje na kraju. Nakon drugog dana, ukupnu pobjedu ipak je odnio Dalmatinac. Stjepko Kesić iz Podstrane. Naposljetku, manje je bitno odakle je tko. Jer svi su ronioci ove godine ujedinjeni u jednoj poruci - treba napokon stati na kraj glisiranju u području ronjenja. Dobar ulov je važan. No sigurnost je ipak na prvom mjestu.