Dundo Božo - 95 mu je godina, a od mora i ribanja ne odustaje

Božo Grčić, najstariji član Športskog ribolovnog društva Glavoč, s nama je podijelio svoje životne mudrosti. 95 mu je godina, a od mora i ribanja ne odustaje.

Trstenik na Pelješcu - mjesto sa 60-ak stanovnika. More i udica svima su u krvi. Pa kad športsko ribolovno društvo Glavoč organizira školu ribolova za djecu - uvijek je velik interes. I dok najmlađi tek uče kako staviti ješku na udicu ili zabaciti sa štapom - s ribanja se vraća najstariji član Glavoča - Božo Grčić. On je društvu kad su ga osnivali i dao ime.

- Idemo redom. Jastog - razgrabljeno, zubatac - razgrabljeno, orhan, lubin... Negdje sam bio vidio glavoč. Nakon deset godina godišnjica društva, došao je i načelnik iz Orebića i tako priča, pozdravni govor, da nešto reče dundo Božo, svi ostali bez orhana i jastoga, a u nas glavoča još ima, priča nam.

95 mu je godina -  i gotovo svaki dan je na moru. Ruke mu je dao Mato Poljanić.

- Pošli smo tu nedaleko, digneš se s trpeze, uđeš u barku i onda u đardinu loviš, tako su  velike distance, uhvatili smo lijepo, ovo je polovica, a tamo je polovica hobotnica, bit će kilo i po, kaže.

- Evo neki arbulići, hobotinica, ima još tamo. Bit će za objed i više.


No prije objeda treba napisati u ribarski dnevnik. Dundo Božo sve detaljno bilježi već 33 godina. U četiri toma.

- Za 3 ure mi smo ovo ulovili, bit će tu 40-ak arbula kanjaca, sad to mora ić' na balanču, kaže.

Otkriva nam tajnu vitalnosti.

- Po meni je udica eliksir dugovječnosti, to svakome preporučujem... Nema nervoze, ne smijemo se nervirat' ni zbog ribe, to je druga teorija dunda Boža, nema ni bolesti, ja sam cijelu koronu proveo u samoizolaciji, uz mali trošak, kaže nam.

Tko može nek' isproba. Nas je i sam boravak u Trsteniku ispunio zadovoljstvom...