Prvi, ali ne i posljednji, vrtić za darovite

Međimurska je županija dobila prvi vrtić za darovitu djecu. Otvoren je u Čakovcu, u novom objektu vrtića "Dječja mašta" kojeg će pohađati 65-ero mališana. U ožujku ove godine, ovaj je vrtić postao i prva Europska točka za darovite na području županije. U planu je i centar za poticanje darovitosti.

Gospođa Julija 10-ak godina radi s talentiranom djecom i kaže - najvažnije je prepoznati potencijal od najranije dobi.

- Gdje se s manjim brojem djece koja pokažu nekakav interes za određenu temu ili imaju iznadprosječne intelektualne sposobnosti ili su jako motivirani, kreativni ili imaju sve to zajedno onda se s njima radi ne samo na kognitivnom razvoju nego i na području socijalnog i emocijalnog razvoja zbog toga što darovita djeca vrlo često imaju poteškoće upravo na tim područjima, objašnjava obrazovna specijalistica za darovite mag. psih. Julia Kukec.

Želja je da ovo bude prvi, no ne i posljednji vrtić za darovite u Međimurju.

- Svako ulaganje u dječje vrtiće i predškolske ustanove je benefit za lokalnu zajednicu i dizanje kvalitete života u jednoj zajednici prema tome apsolutna podrška u otvaranju novog vrtića, ističe međimurski župan Matija Posavec.
Vrtić ima 750 četvornih metara suvremeno opremljenog prostora, veliko igralište, četiri igraonice.

- Svaka radionica ima zaseban ulaz, izlaz na terase koje su natkrivene - što nam se u ovoj situaciji covida, koju nažalost svi proživljavmo, pokazalo jako dobro.

Ovakav raspored omogućuje fleksibilnu organizaciju rada cjelokupnog osoblja. Osim ulaganja u objekt paralelno se radilo i na edukaciji djelatnika pa ovaj vrtić ima jedinog specijalista za darovitu djecu na ovom području.