Što Splićani bacaju u WC školjke?

Kako bi more bilo čišće splitska tvrtka Vodovod i kanalizacija planira mehaničke pročistače otpadnih voda nadograditi biološkima, a na Čiovu će se graditi novi pročistač s obje vrste tretmana. Provjerili smo kako pročistač funkcionira i što Splićani bacaju u WC školjke.

Svega se u pročistaču na Katalinića brigu u četvrt stoljeća nagledao Duje Projić. Splićani i njihovi gosti u užem središtu grada u wc školjke bacaju, kaže, što stignu. 

- Ulošci, kondomi, vlažne maramice, razne krpe, od wc one plastike, osvježivači zraka. Svašta, kaže ovaj zaposlenik Vodovoda i kanalizacije Split.

Najgore je kad kiši jer su kanalizacijske i oborinske vode spojene; velik je dotok, crpke se preopterete, začepe... A miris...

- Navikne se čovik. Jedino ono kad se ide na godišnji. Onda poslije toga se osjeti taj smrad, ali onda se navikne. Iz smjene u smjenu. I tako, kaže.

Ovdje se otpadne vode mehanički pročišćavaju prije ispuštanja u Brački kanal - za koju godinu s Bačvica preusmjeravat će se prema TTTS-u, na pročistač Stupe. I nadograditi biološkim tretmanom. 

- Vodovod i kanalizacija u sklopu aglomeracija Split-Solin i Kaštela-Trogir će izgradit pročistače drugog stupnja, današnja mehanička obrada nadogradit će se biološkom obradom. Dakle, ispust u more koji će ići proći će određeni tretman, bit ćemo u skladu sa EU direktivama, ističe direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Za pročistač na Stupama izgubljeno je dosta vremena zbog sudskoga spora, no i to je sada riješeno.

- Dobili smo presudu Visokog upravnog suda - spor koji smo imali sa Kneževićem na TTTS-u i dio projekta koji je bio blokiran, kao i provedba javne nabave. Sve skupa može ići dalje, dodaje.

Dalje idu i vodoopskrba i odvodnja istočnoga dijela Splita - Kamena, Šina, Korešnice, Srinjina i Žrnovnice - presudom je potvrđena lokacijska dozvola za gradnju; rokovi prema Europskoj uniji- ipak će se ispoštovati!