Podmorsko hodočašće svetoj Eufemiji

Ususret blagdanu svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, članovi tamošnjega Kluba podvodnih aktivnosti obavili su tradicionalno podmorsko hodočašće. Zaronili su kod otočića Banjol gdje stoji brončani kip svetice, zaštitnice njihovoga grada.

Tijelo svete Eufemije prema legendi do obala je Rovinja u srpnju 800. godine doplutalo u mramornome sarkofagu. Stanovnici za koje je to pravo čudo, sveticu počinju štovati kao svoju zaštitnicu.

Dan svete Eufemije, ujedno Dan Grada Rovinja, obilježava se 16. rujna. A svetica nad njime bdije s crkvenog zvonika i iz podmorja.  

Repliku kipa svete Fume izradio je akademski kipar Andrija Milovan. Na 16 metara dubine kod otočića Banjol prije četiri su ga godine postavili članovi rovinjskoga Kluba podvodnih aktivnosti (KPA).

Zašto baš kod otočića Banjol objasio je to Davide Brattoni, predsjednik KPA Rovinj.

- Kod otoka Banjola jer je blizu, samo nautičku milju udaljen od grada Rovinja i kluba i kao dodatna atrakcija za turiste koji idu na taj otok jer je već po sebi poznat kao turističko odredište, rekao je Brattoni.

U podmorskom je hodočašću proteklih godina sudjelovalo i do 200 ronilaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ovaj put iz poznatih su razloga ronili samo oni iz istarskih klubova.

- Mislim da samo ronjenje, obzirom da je divno, jača imunitet, a imunitet nas štiti od svih bolesti pa i od Covida-19, smatra dr. Vlado Bjelajac, specijalist opće medicine.

- Kad nas je puno i što nas više nam je draže. Ovo je specifična situacija pa smo malo smanjili broj, ali smoi se uspjeli se naći, rekla je Dolores Belić članica KPA Rovinj.

Da je 2020. normalna godina hodočašće u podmorje otočića Banjol bilo bi uvod u veliku gradsku feštu, kada u Rovinj pristižu gosti sa svih strana.

Srećom nije sve podložno promjenama. Spokojan u hladovini kraj mora, sa zaštitom svete Fume i ovaj put nakon dobro obavljenog posla, odmara Joža, najstariji član rovinjskoga Kluba podvodnih aktivnosti, što možete vidjeti u videoprilogu.