Nakon potresa, živi u derutnoj kamp-kućici

Iako je od razornog potresa prošlo gotovo 6 mjeseci, Zagreb i okolica i dalje se tresu. Najbolje to znaju stanovnici Čučerja. Oni koji mogu, sami obnavljaju uništene kuće. No oni koji to ne mogu, dok Zakon i na terenu na pokaže rezultate, uoči zime - trebaju pomoć.

Bez struje i vode, u posuđenoj i derutnoj kamp-kućici, gospođa Ruža Lepušić živi posljednjih 6 mjeseci. Kaže, iako je na svom dvorištu, to nisu uvjeti za dostojan život.

- Teško, teško, jer ja se ne mogu micati, tu mi je sva roba, sve će mi se uništitit. Niti gledam televiziju, niti imam vode, imam tu bunar, ali vodu za piće si moram kupiti, rekla je.

Kuću u kojoj je živjela 50 godina, potres je potpuno uništio. Iako je dobila materijal od grada, sama i uz malu mirovinu nije mogla krenuti u obnovu. Jedino joj, kaže, pomožu susjedi koji su voljni graditi, no teško bez izvođača radova.

- Da nam se barem organizira majstor, netko tko bi nam vodio posao. Mi možemo dati ruke, susjedi će se organizirati, ali treba nam netko tko će to voditi, rekao je susjed Branko Juren.

Osim susjeda i pomoći iz Caritasa, ističe - nitko je nije kontaktirao, a dok novodoneseni Zakon o obnovi krene u provedbu teško je čekati. Naime, još se trebaju donijeti podzakonski akti te prikupiti projektna dokumentacija.

Gospođa Ruža zna da dolazi zima i da bez bez pravog krova nad glavom neće moći preživjeti. Nada se početku radova prije prvog snijega.