Šalša Antuna Niševića za beskućnike

U Kaštelima se održava 10. festival šalše i salse. Zbog pridržavanja epidemioloških mjera i nemogućnosti održavanja gastro i zabavnog programa kao što je to bio običaj svih proteklih godina ove se godine festival održava bez publike, ali u nazočnosti medija.

Festival organizira Udruge za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine Šušur, a humanitarni karakter nije izostao ni ovog puta. Sva sredstva prikupljena od donacija i ove će godine ići za opremanje kuće za beskućnike u Kaštelima, s obzirom da je udruga Sv. Jeronim, koja skrbi o beskućnicima, krenula u obnovu i proširenje kapaciteta prihvatilišta.U restoranu Spinnaker u Marini Kaštela danas za donatore šalšu sa domaćim makarunima priprema jedan od najboljih poznavatelja i prezentatora domaće kuhinje, kuhar Antun Nišević. "Ruke" će mu dati kuharica Marine Kaštela Dragica Alajbeg, a uz kaštelanska vina degustirat će se i kaštelanske slastice - torta i kolač.

- Za dobru šalšu najbitniji je paradajz. Volovsko srce i šljivaricu treba pomiješati u omjeru 50:50. U južnom dijelu Lijepe naše rade 'šporku šalšu'. Mi ovdje radimo s bijelim lukom, u Istri kažu da je njihova najbolja jer imaju najbolje maslinovo ulje, priča Antun Nišević.

Šalša se kuha najmanje dva i pol do tri sata, a kiselinu je najbolje 'ubiti' medom. Uz rajčicu, luk, češnjak i bosiljak neizostavan je dodatak i prošek, kaže. Napominje kako je rajčica najbolji 'gastronomski' borac protiv svih vrsta karcinoma, kolesterola, triglicerida. Ima dosta A, B i C vitamina a blagotvorno djeluje i na probavu. Zato je zove Kraljicom Mediterana.