Kim Kardashian bojkotira Facebook i Instagram upozoravajući na govor mržnje

Kim Kardashian West i brojne druge američke slavne ličnosti su najavile da će 'zamrznuti' svoje aktivnosti na društvenim mrežama, nastojeći na taj način upozoriti na negativne posljedice "širenja mržnje i dezinformacija". 

-Netočne informacije koje se dijele na društvenim mrežama ozbiljno utječu na predstojeće izbore i podrivaju našu demokraciju te imaju ozbiljan utjecaj na društvo, stoji u priopćenju Kim Kardashian, koja se priključila pokretu u sklopu kampanje #StopHateforProfit, a pokrenuli su je borci za ljudska prava u Americi.

- Ne mogu stajati po strani i šutjeti dok razne platforme dopuštaju da se i dalje na njima šire govor mržnje i dezinformacije, napisala je zvijezda reality showa.

Sa 188 milijuna sljedbenika na Instagramu, Kardashian ima jedan od 10 najpraćenijih računa na svijetu te ga je u srijedu odlučila 'zamrznuti' na 24 sata.

Uz nju su se za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Kerry Washington, Jennifer Lawrence i Katy Perry.
Glumac Ashton Kutcher, koji na društvenim mrežama ima više milijuna pratitelja i pridružio se bojkotu, poručio je: "Ove platforme nisu stvorene da bi širile mržnju i nasilje".

Organizatori kampanje #StopHateforProfit, koja je pokrenuta u lipnju, optužuju Facebook i Instagram da ne čine dovoljno da bi spriječili govor mržnje i širenje lažnih informacija. Grupa je posebno usredotočena na Facebook, u čijem su vlasništvu Instagram i Whatsapp, a prošle je godine tvrtka ostvarila profit od gotovo 70 milijarda dolara.

- Sve su nam bliže izbori, koji bi mogli biti jedni od najvažnijih u američkoj povijesti, stoji u priopćenju grupe te se dodaje da su "kozmetičke izmjene što ih je napravio Facebook opasno udaljene od onoga što je potrebno učiniti da bi se zaštitila demokracija".