Udruga Jedra kampanjom "Dišem za tebe" pomaže oboljelima od raka pluća

Udruga za borbu protiv raka pluća Jedra, kreće u kampanju "Dišem za tebe" kako bi pomogli bolesnicima s rakom pluća nositi se s tom teškom bolešću tijekom krize COVID-19, ali i kako bi im bili podrška za sve što im je potrebno.

Broj oboljelih od zloćudnih bolesti na žalost u stalnom je porastu, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Po postotku oboljelih od raka pluća u europskom smo vrhu i to je najčešći oblik raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena.

Prema podacima iz 2017. od raka pluća u Hrvatskoj je oboljelo je 3.200, od toga više od 1.00 žena. Zašto je toliki broj oboljelih i kako pomoći našim plućima u "Dobro jutro, Hrvatska" govorile su Sandra Karabatić, magistra sestrinstva i predsjednica Udruge Jedra i doc. dr. sc. Sanja Pleština, dr. med.,Klinika
za plućne bolesti "Jordanovac" KBC-a Zagreb.

Udruga Jedra prošle godine je započela temu govorimo o raku pluća, a ove godine je nastavljaju u kampanji "Dišem za tebe", a zbog epidemije ovaj put će biti na online platformama. Sandra Karabatić iz udruge Jedra rekla je da naglasak stavljaju na promociju zdravlja, kako sačuvati naša pluća i zdravlje organizma, te je dodala:

- Osluškujući pitanja kojima se udruzi obraćaju pacijenti i njihove obitelji htjeli smo napraviti predavanja koja će im biti dostupna na našim društvenim mrežama, a najčešća pitanja su: koja je dijagnostička metoda, koje su opcije liječenja, zašto se pojedini tip liječenja odabire.

- Po prvi put u obliku predavanja govorit će se o napretku u medicini kako bi zadržali i produljili život, održali kvalitetu života. Kroz predavanja pokušat će pomoći kako odagnati svaku povratnu pojavu, barem je ublažiti na najmanju moguću mjeru da ne narušava kvalitetu života, dodala je.

Broj oboljelih od raka pluća u Hrvatskoj raste

Dr. Sanja Pleše konstatirala je da je u Hrvatskoj broj oboljelih od karcinoma pluća,
nažalost, sve veći, iz godine u godinu raste broj, te je dodala:

- Pojavnost karcinoma pluća u Hrvatskoj i dalje raste. Zadnji podaci iz 2017. koji su obrađeni i objavljeni je preko 3.200 novo oboljelih u godinu dana, od toga je preko 1000 žena. Žene su sada već na trećini udjela novo oboljelih, prije ih je bilo puno manje.

Kako pravilno disati

Naglasak kampanja "Dišem za tebe" je na pravilnom disanju, a ovaj slogan dobila je iz nekoliko razloga. Sandra Karabatić rekla je da su prošlogodišnjom radionicom
izazvali veliki interes, a i ove godine žele nastaviti s većim brojem sudionika. Covid
19 ih je spriječio, održali su samo jednu radionicu poštujući sve epidemiološke mjere.

Na stranicama udruge Jedra postoje vježbe pravilnog disanja, naglasak su stavili na komponentu na koju svi možemo utjecati, a da toga nismo svjesni. Sandra je rekla:

- Dovoljno je samo ispraviti se, pluća će dobiti veću površinu, moći ćete normalno i pravilno udahnuti. Kada pravilno dišemo i rezultati će biti puno bolji.

Ove godine ambasadori udruge Jedra su bivši olimpijac Mario Vekić koji je sada
kondicijski trener. Pripremajući se za olimpijadu shvatio je koliko su mu uvježbavanja tehnika disanja pomogla u svladavanju prvo stresa, a onda i postizanje maksimuma svojih rezultata.

Ambasadorica je i operna pjevačica Karla Mazzarolli. Operno pjevanje bez tehnike disanja gotovo je nezamislivo i to su prve lekcije koje uče prije
samog pjevanja. Sandra je jako ponosna na osobe koje su srođene s oštećenjem sluha, na njihov entuzijazam, volju. Uz pomoć Renate Novoselec, profesorice tko je osmislila metodu Violinmusic4all naučila ih je svirati violinu.

I oni su odlučili dati podršku kampanji.

-Statistika je negativna ali mislim da smo posljednjih godina napravili značajan
iskorak da možemo tu statistiku promijeniti, dodala je.

Kampanja "Dišem za tebe" na novim platformama

Udrugu Jedra pandemija je spriječila održavanje radionica, ali sada će baš svi moći čuti predavanja liječnika i vidjeti vježbe putem YouTube kanala i Facebook stranice
Instagrama.

- Nastojali smo zadovoljiti sve kategorije ovisno o tome kojima mrežama više
preferiraju. Ono što uvijek kažem - jedna kriza nije sama za sebe uvijek loša, iz krize uvijek dolaze nove prilike tako i ovim putem. Ova kriza nam je možda pomogla da svi građani Hrvatske na jednostavan način mogu bezbroj puta gledati vježbe, naučiti, informirati se o karcinomu pluća ali i savladati pravilne tehnike disanja, rekla je Sandra.

Što naša pluća vole a što ne?

- Naša pluća voli što čišći zrak sa što manje kancerogena, sa što manje različitih
kemikalija koje svakodnevno udišemo. Uopće ne pokušavamo smanjiti tu količinu
loših i štetnih tvari jer nismo osvijestili važnost redukcije tih negativnih čimbenika.
Malim potezima čovjek može napraviti jako puno u svakodnevnom životu. Mnogi od nas se bave fizičkim aktivnostima, treba nastojati da se održavaju na prirodnom zraku ili uz  otvoreni prozor, kada se vozi bicikl ili trči da to nije uz cestu, rekla je dr. Sanja Pleše.

- U Hrvatskoj o pušenju treba još uvijek govoriti. Rekla bih da svi sve znaju ali se i dalje nažalost previše puši. To je glavna i osnovna primarna prevencija i sprečavanje brojnih bolesti, karcinoma pluća kao i drugih karcinom, dodala je.

Važno je prestati pušiti

Na pitanje je li za strožu, agresivniju kampanju u borbi protiv raka pluća, dr. Sanja Pleše je rekla:

- Ono što bi mi definitivno morali naučiti naše ljude je koliko je važno prestati pušiti, kada prestane biti društveno prihvatljivo kao što je to nažalost još uvijek kod nas. Edukacije su nešto što mora postojati, ako se može agresivnije, ja sam uvijek za to. Ljude treba što više toga naučiti, tako ćemo spriječiti brojne bolesti i brojni invaliditet.

Za kraj Sandra Karabatić je dala par uputa za vježbe pravilnog disanja:

- Treba disati punim plućima, naučiti pravilno disati. Pravilnim disanjem i svojim
izdahom vani izbacimo preko 250 štetnih čimbenika. Ispravite kralježnicu, opustiti
ramena prema dolje, lagani udah na nos, pustite da trbuh od udaha ide van, kod
izdaha trbuh uvucite jako unutra da dijafragmu povučemo i tako izbacimo sav zrak iz naših pluća. Dovoljno je napraviti 10 puta tijekom dana. Ne zahtijeva puno vremena, to vas uči i kad to osvijestite, tako čuvamo i zdravlje naše kralježnice.