"Začin ljubavi" za unapređenje palijativne skrbi

La Verna, udruga koja svojim aktivnostima pruža podršku palijativnim bolesnicima, pokrenula je plemenitu akciju naziva "Začin ljubavi", u kojoj građani mogu donirati sredstva u svrhu unaprjeđenja palijativne skrbi.

U sklopu akcije, zainteresirani doniraju začinsko bilje palijativnim bolesnicima koje osobno poznaju ili volonterima koji potom daju bilje bolesnicima koje obilaze kao znak podrške u trenutcima kada im je najpotrebnije.

- Akcija je osmišljena kao gesta za palijativne bolesnike u smislu da. Tijekom korone, naši volonteri nisu mogli ići u posjete i obilaziti bolesnike osim telefonski. Promišljali smo kako to riješiti, razumijevajući njihove probleme s kojima se suočavaju inače kao palijativni bolesnici, a u vrijeme korone još i više, rekla je Olivera Tomas Kapetanović, socijalna radnica i koordinatorica volontera Udruge La Verna u Dobro jutro, Hrvatska.

Pojasnila je da su tijekom korone oni koji trebaju najviše pomoći i kontakata, bili najviše izolirani. Akcijom skreću pažnju na to, a volonterima i korisnicima omogućuju ovako barem kratki susret.

Govorila je o tome kako se akcija provodi - svatko može kupiti neko začinsko bilje, a volonteri će to odnijeti korisniku.

- Začinsko bilje se nosi korisniku kojeg su označili donatori ili nekome od korisnika, ako donatori nisu nikoga označili, pojasnila je Blaženka Eror Matić, predsjednica Udruge La Verna.

Osvrnula se na to zašto je riječ baš o začinima, rekla je da je to zato što smatraju da su volonteri začin palijativne skrbi i daju jedan dodatak profesionalcima, ali i palijativa je začin društva jer brine o najslabijima.

Tomas Kapetanović kaže kako među korisnicima ima dosta samaca, a volonteri su razne dobi - od 25 do 75 godina, no većina ih je srednje dobi. Naglasila je da su svi posvećeni palijativnoj skrbi, to nije usputno volontiranje.

Eror Matić je rekla kako korisnicima odu po lijekove, namirnice, a obave i sitne kućanske poslove jer je većinom riječ o korisnicima koji se gotovo uopće ne mogu kretati. Dodala je da volontera ima 28, cilj im je da što više ljudi čuje za njih i da se budući korisnici ohrabre i jave im se. Žele ohrabriti, rekla je, i sugrađane da se usude volontirati u palijativnoj skrbi.

Tomas Kapetanović je govorila o reakcijama članova obitelji palijativnih bolesnika, često su iznenađeni da uopće postoje volonteri. Odnosi su ipak obogaćeni. Nakon smrti korisnika palijativne skrbi, često ostaju u kontaktu s članovima obitelji i pružaju im pomoć u žalovanju, a i kasnije obilaze obitelj koliko ona to želi.

- To su vrlo teške i emotivno zahtjevne situacije, rekla je Eror Matić govoreći o obitelji korisnika koja traži pomoć. U tim situacijama im je teško napraviti nekakav plan skrbi, niti znaju što ih sve čeka, tada volonteri dolaze i pomažu.

Naglasila je kako palijativna skrb nije samo briga o bolesniku, već i za obitelj koja brine o njemu, a treba podršku.