U Zagrebu četiri nova planska naselja

U Zagrebu bi uskoro trebala početi gradnja čak četiri nova planska naselja na rubovima grada. Odluke o izmjeni i izradi izmjene i dopune četiri urbanistička plana uređenja već su prihvaćene na posljednjoj sjednici Gradske skupštine i sada se samo čeka početak radova.

Umjesto šikare jednog dana ovdje će biti stambene zgrade, dućani, vrtić. 119.000 kvadrata na Volovčici  transformat će se iz postojeće industrijske zone u "prostor mješovite namjene visokoga urbanog standarda". 

- To je jedno područje, dosta specifično, bilo je industrijsko pretežito i sada se jedan održiv način mora planirati kako se to područje može transformirati u nešto potpuno drugo, istaknula je pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanja Jerković.

Uz Volovčicu, gradit će se u Odri i Brezovici, Staro Brestje u Sesvetama imat će umjesto dosadašnjih 300 novih 1000 stanovnika. Potreba za novim javnim sadržajima je očita.

- Također je planiran dječji vrtić za 200 djece, park, trg i valorizirat će se linearno postojeći potok, dodala je.

Brezovica, južno zagrebačko naselje ima oko 98 posto zelenih površina. Na gotovo 300.000 kvadrata dolazi vrtić, stambene zgrade, ali ne i američka škola koja je izgrađena u drugom naselju.

- Dodatan poticaj je bila želja stanara i Vijeća gradske četvrti za javnim društvenim sadržajima, Domom zdravlja i uslužnim djelatnostima, rekla je Jerković.

U Odri zgrade će biti u nizu, ne više od dva kata. Uz vrtiće i škole te nove prometnice bez detaljnog urbanističkog plana uređenja ni jedno od ovih naselja ne bi moglo biti izgrađeno.

Ukupna planirana površina izgradnje iznosi više od milijun kvadrata. Investitori i izvođači  - domaći i strani - u niskom su startu.