Natjecanje u gradnji suhozida

Lijepo vrijeme išlo je na ruku još jednoj manifestaciji na otvorenom. U Srimi pokraj Šibenika održano je državno prvenstvo u gradnji suhozida. Riječ je o posebnoj lokaciji, s više od tisuću kilometara suhozidne gradnje.

Kamen otet od tla, za šačicu plodne zemlje. Ovim volonterima - dovoljan je razlog da ga očuvaju, ali i odmjere snage. Posao im nije lak.

- Stvar je da se napravi 7 metara zida, visine pola metra za dva i pol sata, objašnjava Zvonimir Malbaš, udruga "Vlaji", Sinj.

Domaćinova bunja kao najviša nepravo svođena suhozidna građevina u Hrvatskoj s preko 5 metara visine, centralna je lokacija Prvenstva. Bunja je građena kao pomoćni objekt u nepreglednim vinogradima zemljoradnika iz Prvić Luke, a svoju impozantnost, osim vještini graditelja i obilnim količinama raspoloživog kamena, duguje dobrim dijelom upravo velikoj udaljenosti od matičnog naselja – zbog potrebe za dužim boravkom u vinogradu od čak nekoliko mjeseci. Pokraj bunje, ukopana u gomilu nalazi se i manja bunja koja je služila kao hladnjak tj. spremište hrane.

Natjecanje je održano na otvorenom, uz sve epidemiološke mjere. Pobjednik je isti kao i lani - udruga Golinjevo iz Garduna.