Tartufi i u Zagorju na imanju obitelji Zrinski

Kad se govori o tartufima, obično se misli na Istru. No i Zagorje, točnije šume oko Novog Marofa kriju tu skupocjenu i traženu delikatesu. Bili smo na Danima vrganja i tartufa u Paki i pronašli tartuf.

Tartuf je jedna od najskupljih namirnica na planetu. Najcjenjenije sorte stoje i tisuće eura. A vjerovali ili ne može se pronaći i na imanju obitelji Zrinski u Breznici.

- Pronašao sam tartuf na vrtu, ima zemlja koja rodi svakih osam dana. Ovaj tartuf košta 300 kuna po gramu, govori Damir Zrinski, Breznica.

Renomirano ime u ovome svijetu, profesor Branko Bartolić, kaže da s gljivama valja biti vrlo oprezan. Jer ni vrsni gljivari nisu imuni na pogreške.

- To vam je kao auto, u početku ste oprezni, pazite na sve propise, ali poslije postaju površni i mogu pogriješiti, govori Branko Bartolić, predsjednik Mikološkog saveza Hrvatske.

Da bi se amaterima i profesionalcima približio svijet gljiva u Paki su održani, već tradicionalni Dani vrganja i crnog tartufa.

- U dva dana mi ovdje organiziramo specifičan događaj koji nema u Varaždinskoj županiji a kamoli i Hrvatskoj, objašnjava Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

- Nekih je dvadesetak izlagača tu i lijepo nam vrijeme ide na ruku, ističe Renata Horvatić, Turistička zajednica Novog Marofa.

Doznali smo i brojne "pikanterije". Sigurno niste znali da se gljive jako dobro slažu s najljućim papričicama.

Ipak najbolji dio manifestacije je svakako - gulaš. Vjerojatno od jestivih gljiva. Jer još smo uvijek na nogama.