Utrka "nabrijanih" motokultivatora

Osim za obradu tla tijekom poljoprivrednih poslova motokultivatori mogu poslužiti i za dobru adrenalinsku zabavu u što su se uvjerili posjetitelji neobične 13. državne utrke u Orahovici. Na zahtjevnom terenu sa zemljanim preprekama natjecali su se i vozači cross motora u nekoliko kategorija, a priređena je i utrka s ručnim trimerima za košnju trave.

Popularnim frezama upravljale su ekipe sastavljene od dva člana, a zadatak je bio tijekom deset minuta izvesti što veći broj krugova staze te svladati umjetne prepreke pri brzinama od 15 kilometara na sat. U oštrim zavojima bilo je padova, guranja, zastoja no u ovoj zahtjevnoj adrenalinskoj utrci motokultivatori su dokazali svoju izdržljivost. Neki su se pripremali za utrku ranije, a neki su došli čak iz Italije i odvezli onako od prve pa što bude.

- Sve na brzinu zato što sam jučer stigao i znači krenuo sam iz Italije u 3 da bih sve sredio. Malo sam se noćas odmorio, normalno da se pripremim i to je to, kaže Dragan Čuljak, Italija. 

Pojedini motokultivatori bili su modificirani pa su postizali i veće brzine.

Na prašnjavoj stazi vožene su i utrke cross motora u nekoliko sportskih i dobnih kategorija.

- Staza je na dijelovima dobra no ovi zavoji, tu debelo ima prašine i kliže, objašnjava Toni Maričić, Orahovica.

- Jučer sam prvi put na stazi vozila prvi krug i odmah već skačem tamo iz rupe, govori Marta Došen, Požega.

Organizatori ove neobične utrke su Red vitezova Ružica grad i MX Team Orahovica, a na zamisao su prije 13 godina došli sasvim slučajno.

- S obzirom na to da se zemlja obrađuje tako teško, tako mukotrpno što mi ne bi od toga napravili nešto atraktivno, dobra ekipa se skupila i krenuli smo tako, objašnjava Grgić Crni, organizator i predsjednik Reda vitezova Ružice grada.

Ove je godine kao iznenađenje organizirana utrka s ručnim trimerima za travu u kojoj je zadatak bio čim prije pretrčati s upaljenim trimerom u rukama ili preko ramena zadanu dionicu moto trkališta.