Novi majstori iz Međimurja

Obrtnička komora Međimurske županije već četvrt stoljeća provodi projekt majstorskih ispita. Diplome je u tom razdoblju primilo 700 obrtnika majstora za tridesetak zanimanja. Ovih im se dana pridružilo i novih 43.

Zahvaljujući uspješno položenom majstorskom ispitu 35-godišnji bravar Martin Marušić otvorio je u Čakovcu vlastiti obrt.

- Prije svega zbog želje za uspjehom i napredovanjem, provođenjem svojih ideja u djelo, da to ima moj potpis, kaže Marušić, majstor bravar.

Svoj je potpis i priliku potražio u Međimurju u koje je s obitelji doselio iz Stubičkih Toplica. U iznajmljenom prostoru trenutačno izrađuju dijelove za metalne konstrukcije proizvodnih pogona i hala, nadstrešnice i ograde.

- U Krapinsko-zagorskoj županiji razvijena je metalska industrija, ali ovdje je to za klasu, dvije više. Više se angažiraju kooperanti tako da se može i nekakva cijena postići, ali može se i napredovati u poslovanju, kaže Marušić.

Nakon 15 godina iskustva u struci, Željka Posavec odlučila je krenuti i korak dalje.

- Htjela sam svoje znanje podijeliti s mlađom generacijom, htjela sam biti mentor i to mi je bila glavna motivacija za dobivanje licence i uzimanje učenika na praksu, kaže Željka Posavec, majstorica frizerka.

Uz otvaranje vlastitog, odnosno nasljeđivanje obiteljskog obrta, prenošenje znanja na mlade, jedan je od glavnih razloga za polaganje majstorskog ispita.

- S majstorskim ispitom možete predavati u srednjim strukovnim školama kao stručni učitelj, a imali smo i dosta kandidata koji su radili u Njemačkoj i Austriji gdje je majstorski ispit višestruko cjenjeniji nego u Hrvatskoj, kaže Robert Varga, tajnik Obrtničke komore Međimurske županije.

U Međimurju djeluje 1400 obrta, a zahvaljujući novom krugu državnih potpora za samozapošljavanje, u dvadesetak dana ovog mjeseca otvoreno je 13 novih.