Bjelovarski studenti nixie tube iz Černobila spojili s internetom

Velik uspjeh studenata mehatronike bjelovarskog Veleučilišta. Na državnom online-natjecanju u spoju starinske i moderne tehnologije osvojili su drugo mjesto i svoje postignuće pokazali javnosti.

Za svoj Tubiks display mladi je četverac mehatroničara osvojio drugo mjesto na državnom on-line natjecanju. Zadana tema bila je spoj stare i nove tehnologije. Nixie tube spojili su s internetom.

- Fora sa nixie tubama je u tome što je to tehnologija stara 70 godina, znači Sovjeti su je koristili u vrijeme SSSR-a i te tube se vide u onoj poznatoj HBO-ovoj seriji Černobil. Znači u Černobilu su se koristile, objašnjava student mehatronike Karlo Pušić.

- To je u biti display koji koristi retro nixie tube kako bi prikazivao neki brojčani podatak, trenutno je to vrijeme, a može pokazivati još i pratitelje nekog YouTube kanala ili preglede YouTube kanala, dodaje njegov kolega Vedran Josić.

Dani i noći truda trebali su da postignu željeno. Druga nagrada tim je veća što su bili najmlađi natjecatelji - tada brucoši, a uskoro studenti druge godine mehatronike.

- Oni i dalje rade na projektima, kontaktirao ih je dečko koji radi didaktička učila za cijeli svijet, otkriva mentor Zoran Vrhovski, prodekan Veleučilišta u Bjelovaru.

Uz nagradu od 10 tisuća kuna za tubiks display nagradilo ih je i bjelovarsko veleučilište didaktičkim učilima za programiranje. Ponosan je i osnivač učilišta - Grad Bjelovar.

- Ovo što rade naši studenti je siguran znak da će Bjelovar imati moderno gospodarstvo 21. stoljeća, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

A koliko je važna njihova struka, dokazuje i podatak da se 80 posto mehatroničara odmah nakon završenog fakulteta i zaposli.