Održan Memorijal Šime Buzov

Četrdesetak policajaca i motociklista iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u Puli na obilježavanju Dana policije i Memorijalu Šime Buzov. Pokazali su koliko ono što nam se naoko čini jednostavnim - zahtijeva mnogo spretnosti i iskustva.

Najbolji policajci motociklisti su spretni, brzi i pouzdani. Vještinu vožnje motocikla pokazali su na najtecanju. U što kraćem vremenu morali su proći poligon i napraviti što manje pogrešaka.

- Ja nisam imao sreće  i sipala mi je potkova sa noge. Nisam je uspio staviti na štap. To će mi donijeti negativne bodove, ali vrijeme je ok, kaže Renato Mulaka, PP Slatina.
 
Poligon dočarava prepreke s kojima se svakodnevno susreću na poslu. Voze krož gužvu, provlače se među automobilima.

- Ovo je simulacija vožnje u gradu kad je gužva, ako je usred sezone pogotovo po Puli, objašnjava Denis Brajković, PU istarska.

I na poligonu kao i u službi iznimno je važna koncentracija kako bi se svladale prepreke, a motor težak 350 kilograma držao pod kontrolom. 

- Iskustvo i s godinama se to ravnoteža neka nađe i ide to. Nije to toliko baš kao što se čini teško, poručuje Ivan Ljubas, PU osječko-baranjska.

Nije teško i iznimno je atraktivo. Godišnje na policijskoj akademiji 100-njak policajaca prođe zahtjevnu obuku nakon koje postaju iskusni policajci motociklisti.

- Oni su srce prometne policije. Oni su prvi na svim događijima vezano za promet i najbitniji su, najbrže dođu i oni su jedan od velikih faktora u samom prometu, ističe Frano Čović, voditelj policijske vožnje na Policijskoj akademiji.

Memorijal je održan u spomen na policajca Šimu Buzova, koji je stradao prije šest godina.