Ars Et Virtus Hrvatska–Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine

U Klovićevim dvorima večeras se otvara izložbeni projekt godine. Riječ je o velikoj izložbi hrvatske i mađarske kulturne baštine - Ars Et Virtus Hrvatska – Mađarska. 800 Godina Zajedničke Kulturne Baštine.Škrinja svetog Šimuna, remek-djelo i dar Zadranima ugarsko-hrvatske kraljice Elizabete,  posude Zrinskih, kaciga Nikole Zrinskog, tu je i donedavno nepoznata najstarija hrvatska zastava iz 17.stoljeća. Sa 150 umjetničkih djela predstavljeno je najvrednije iz mađarsko-hrvatske baštine nastalo tijekom 800 godina života u državnoj zajednici.

A tu je i istinska senzacija - "Dubravka" Vlahe Bukovca, koja se čuva u Budimpešti od Milenijske izložbe prije 124 godine kada ju je i otkupila mađarska vlada. 

- Mi smo iznimno ponosni da je ovdje,ona je značajna zato što prikazuje razdoblje Dubrovačke republike, prikazuje važne osobe iz dubrovačke povijesti, objašnjava Petra Vugrinec, suautorica izložbe.

Malo je naroda u Europi čija se povijest toliko isprepliće kao hrvatska i mađarska.

- Iz te 800 godišnje zajedničke povijesti uzeti su oni artefakti koji se doista percipiraju kao zajedničko nasljeđe i Mađara i Hrvata, ističe Dragan Damjanović, suautor izložbe.

- Govorimo znači o jednoj dvojnoj nacionalnoj svijesti, konkretno plemstva, o umjetnicima koji su živjeli i u Zagrebu i u Budimpešti,govorimo zapravo da likovna djela nadrastaju današnje poimanje države i granica, kaže Marina Bagarić, suautorica izložbe.

Izložba je zajednički projekt Klovićevih dvora i Mađarskog nacionalnog muzeja.

- Mislim da ovakvu izložbu još nismo radili, ne samo zbog te korone i specijalnih mjera nego i zbog potresa, prelazaka granice, kovid testova, povećanih troškova, istiće Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

A zaljubljenici u povijest u jednoj će se prostoriji sigurno dulje zadržati - jer ona je posvećena slavnim junacima iz obitelji Zrinski.