Dina e Mel zadarskoj publici predstavile svoj hvaljeni album 'Slavuj'

U svijetu se danas govori gotovo 7 tisuća jezika, a polovini njih prijeti nestanak do kraja stoljeća. Čak 28% svjetskih jezika govori manje od 1000 ljudi, pa će oni najvjerojatnije najbrže i nestati. To je slučaj i s govorom zadarskih Arbanasa.

Kaže se da kad nestane jezik, nestaje i sjećanje, pa je projekt dviju zadarskih glazbenica, koji od nestajanja čuva arbanaško glazbeno nasljeđe, od neprocjenjive vrijednosti. Rezultat je nosač zvuka Bërbili (Slavuj)  koji je dobio sjajne glazbene kritike, odjeknuo i izvan granica Hrvatske, a sinoć je koncertno predstavljen u Zadru u crkvi Sv. Nikole.

Što zbog epidemiološkim ograničenjima prorijeđene publike, što zbog emotivnog naboja kojim je prožet svaki korak ovog projekta, ugođaj je bio neuobičajeno intiman. Publika je disala, a na kraju i pjevala s glazbenicama Dinom Bušić i Melitom Ivković koja čine duet Dina e Mel.

- To su krhotine, u stvari, možemo reći da su to krhotine, ima ono japansko umijeće slaganja krhotina optočenih zlatom, nadam se da smo iz tih fragmenata uspjeli napraviti glazbu, što su srećom kritičari prepoznali kao glazbu živog iskustva. – otkrila je za HRT Melita Ivković, gitaristica.

- Projekt je duboko osoban, projekt se tiče dijelom moje obitelji, predstavljamo zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa, u interpretacijama koje smo definitivno uzeli u svoje ruke. – nadovezala se Dina Bušić, pjevačica.

Materijal je prikupila kad je prije dvadeset godina za potrebe studija muzikologije snimala izvorne pjevače od kojih mnogi danas više nisu živi. Iz toga se posljednje tri godine rađa nosač zvuka, uz podršku glasovitih kolega koji su prepoznali vrijednost ovog projekta - - Miroslava Tadića, Edina Karamazova i Yvette Holzwarth.

- Odabrali smo snimati također u crkvi, u jednom prirodnom akustičkom ambijentu, bez razglasa. To je crkva na Zlarinu. – otkrila je Dina Bušić.

Glazbenik svjetskog glasa rado se odazvao i na prvu promociju albuma Slavuj.

- Zaboravljene pjesme su nešto što bi se, ja mislim, svaki muzičar htio dotaknuti. Nečeg tako lijepog i neobičnog. – istaknuo je Edin  Karamazov, gitarist.

Osjetila je to i publika koje je sinoćnju koncertnu promociju ovog hvaljenog albuma popratila riječima hvale.