Soba s terasom u studentskom domu

Poznati splitski studentski dom Bruno Bušić  uz park-šumu Marjan otvoren je nakon potpune rekonstrukcije. Ima oko 460 ležajeva, a radovi su stajali 62 milijuna kuna.

Poput odličnog hotela, kaže Karlovčanin David Vojak, student kineziologije.

- Odlične su učionice, sobe imaju terase, odlično. Do 630 kuna, što je za naš standard  prihvatljivo jer sam ja prije živo u stanovima i dosta je skuplje, komentira David.

- Definitivno se standard studenata popravio, pogledajte lokaciju  gdje živim, Marjan nam je blizu, more idealno! - dodaje Antonio Župan.

- Splitsko sveučilište se lijepo razvija, dapače prepoznatljivi su u svijetu. Ističu se i sa svojim posebnim programima i kada razgovaram s drugim rektorima upravo tu različitost programa treba profilirati, naglasio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Dom je sagrađen još 1974. godine uoči Mediteranskih igara u Splitu i otad je stalno pun. Rekonstrukcija doma uključivala je nadogradnju jednog kata, evakuacijskih stepenica, dogradnju balkona, modernu praonicu rublja i kantinu te konferencijsku dvoranu.

-  Ležajeva je 465 i to 121 trokrevetni, 49 dvokrevetni i 4 jednokrevetni, cijena ovisi o sobi,  dvokrevetni koštaju 630, trokrevetne 490 po osobi, s ovim se neće zadovoljiti sve potrebe jer smo prijava imali 1800 a sad je ležajeva 1200, istaknuo je ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.

Splitskom sveučilištu kronično nedostaje studentskog smještajnog kapaciteta. Stoga se s planovima ide dalje.

- Veliki dan, realizirali smo ovo u vrlo kratkom vremenu, za 22 mjeseca u okviru plana. Sljedeći korak je izrgadnja novog doma na kampusu i ovo je pokazatelj kako je dobro koristi Eu fondove, poručio je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

U ovom trenutku na Sveučilištu u Splitu studira više od 20.000 studenata. Gotovo 800 studenata svake godine ostane bez mjesta u domu, gradnja novog doma značit će mnogo.