Sjećanja preživjelog rudara

Naši stariji sigurno se sjećaju teške rudarske nesreće u Murskom Središću - prije nepunih 59 godina. Uoči obljetnice tragedije u kojoj je život izgubilo 10 rudara - za HTV je progovorio preživjeli rudar Mijo Kontrec.

Gotovo 60 godina nakon tragične nesreće nije lako biti ponovno na istome mjestu. Na lokaciji nekadašnje jame danas stoje šuma i spomen-ploča onima za čiju smrt nikada nitko nije odgovarao.

Iako se tvrdilo da je razlog nesreće eksplozija plina, stvarni je razlog bila nepažnja odnosno stotine metara namotanoga strujnog kabela koji se zapalio zbog visoke temperature. Prisjeća se toga jedini preživjeli rudar Mijo Kontrec.

- Dok su ih izvadili, kako su dignuli ruku, koža je pala dolje ,već je bilo gotovo. Tu su se pogušili, a nas šest, mi smo tu ispod kolica, po vodi- po kanalu, otišli, dodaje.

I tako spasili živu glavu. Već tjedan dana nakon nesreće naš se rudar ponovno našao 500 metara ispod zemlje - radeći bez osnovne sigurnosne opreme.

- Morao si raditi tu u rudniku, kao u zatvoru, kaže Kontrec.

Unatoč teškim uvjetima, nešto se dalo i zaraditi, govori nam gospodin Mijo koji je devet godina proveo radeći u rudnicima diljem Međimurja. Bio je to kruh sa sedam kora.

- Rudnici su u potpunosti apsorbirali radnu snagu, ne samo iz Murskog Središća, nego i iz okolnih naselja što je bila ogromna promjena jer su ljudi po prvi put dobivali plaću, komentira povjesničar Zoran Turk.

- Ugljen se na području Murskog Središća počeo iskapati nakon Prvog svjetskog rata, a posljednje su jame zatvorene 1972. Rudarstvo, osim što je imalo silan utjecaj na demografske i gospodarske prilike- naselju je dalo i trajni identitet, naglasila je Jasmina Grbavec.

Upravo taj identitet Središčanci žele očuvati za buduće naraštaje. Prije 12 godina odlučili su revitalizirati Spomen-dom rudarstva koji su, zajedno s okolnim parcelama, otkupili od privatne tvrtke. Sada će s pomoću fondova EU-a obnoviti stari separator ugljena.

- Na način da to bude jedan objekt koji će pričati priču o rudarstvu sa niz efekata koji će biti vrlo privlačni za turiste i školske ekskurzije, dodao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Kako bi se baština - na koju su Međimurci iznimno ponosni- sačuvala od zaborava.