Najbolji hrvatski pršut: "Nema tu velike tajne"

Najbolji hrvatski pršut dolazi iz Dalmacije, iz Dugopolja. I nema tu neke velike tajne, kaže nam proizvođač. 

- Odabir sirovine, kvalitetna sirovina, puno rada i uvjeti proizvodnje, ističe Vlado Prančić.

U Zadru su počeli 6. Dani hrvatskoga pršuta koji su okupili dvadesetak pršutara. Svi uzorci pristigli na ovogodišnju manifestaciju vrhunske su kvalitete.

- Svi pršuti koji su se natjecali su dobili zlatnu medalju. Znači da su imali kategoriju preko 90 bodova, što znači da certificirani pršuti pokazuju da su kvalitetni, nema ni srebrne ni brončane medalje, rekao je Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta.

Dalmatinski, drniški, istarski i krčki četiri su certificirana pršuta zaštićena oznakom izvornosti. To im je posljednjih godina omogućilo bolji plasman na europsko i svjetsko tržište. Ipak većina se proda na domaćem. Pandemija koronavirusa, ali i svinjska kuga koja joj je prethodila snažno ih je uzdrmala.


- Zbog te bolesti nije bilo otvorenih hotela i onda smo slabije radili, kaže proizvođačica istarskog pršuta Nevenka Hreljak.

- Ova sezona ima pad od 30 posto prodaje pršuta u Hrvatskoj, što će pojedinačno uzrokovati da u sljedećem ciklusu soljenja može doći do prekida procesa proizvodnje jer mnogi proizvođači neće imati obrtna sredstva za sljedeći ciklus, rekao je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Traže, stoga, pomoć mjerodavnih. Ministarstvo poljoprivrede u pripremi ima novu mjeru.

- Odnosi se na mjeru koja im donosi mogućnost nepovratne potpore do 50 tisuća eura uz dokazivanje određenog pada prihoda, rekao je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Zahtjevi će se moći predati do kraja godine. Ostaje za vjerovati kako će biti od pomoći hrvatskoj gastro ikoni.