Upoznajte informatičare koji su briljirali s četiri svjetska odličja!

I u pandemiji naši mladi informatičari nastavljaju s međunarodnim uspjesima. Na informatičkoj olimpijadi osvojili su čak četiri medalje - jednu zlatnu, dvije srebrne te jednu brončanu.

Patrick i Krešimir informatiku su zavoljeli još u osnovnoj školi. Već tada su počeli s prvim natjecanjima, a uskoro i s odličnim rezultatima. Ove godine nastavili su nizati uspjehe.

- Jako sam ponosan na to i posebno zato što Hrvatska u zadnjih osam godina nije osvojila zlatnu medalju iz informatike na svjetskoj olimpijadi. Ovo je veliki uspjeh, kaže Patrick Pavić.

- Pa super je osjećaj, cijele godine radimo za to i trudimo se i uvijek je onda lijepo na kraju dobiti medalju, kao da se prepozna naš trud i rad, kaže Krešimir Nežmah.

Umjesto putovanja u Singapur, ovogodišnje natjecanje održano je putem interneta, a učenike se snimalo kamerom kako bi se spriječilo varanje.

- Sva četvorica bili smo smješteni u istoj učionici, dovoljno razmaknuti, svatko je imao svoj kompjuter i dobili smo isprintane zadatke i rješavali, kaže Krešimir.

- Nekako je ta cijela situacija možda čak i više stresna jer, kada je ta olimpijada, onda nas adrenalin cijelo vrijeme drži, kaže Patrick.

Učestale pripreme i rad s mentorima formula su uspjeha ovih genijalaca.

- Ovo je kontinuirani rad s tim učenicima, evo upravo smo brojali, to je sedmo natjecanje na kojem ova trojica učenika sudjeluju. I peta zlatna medalja koja je osvojena. Oni se kontinuirano pripremaju još od svojih početaka, petih, šestih razreda, kaže Nikola Dmitrović, mentor i nastavnik informatike, XV.gimnazija, Zagreb.

Nakon kratkog predaha, motivirani za daljnje uspjehe, očekuju kvalifikacije za novi olimpijski ciklus.