Uručene nagrade Grada Vukovara

U Perivoju vukovarskog Dvorca Eltz danas je 20 lauerata dobilo javna priznanja Grada Vukovara, koja su im trebala biti dodijeljena za Dan grada Vukovara 3. svibnja ali je svečanost tada izostala zbog pandemije koronavirusa.

Nagradu za životno djelo primili su književnik Pavao Pavličić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić. Počasnim građaninom Vukovara proglašen je arheolog Aleksandar Durman dok su ostalima uručene Plakete i Medalje Grada Vukovara.

Čestitajući nagrađenima, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo da se radi o jakim i respektabilnim imenima ljudi koji su svojim radom i marljivošću zadužili Vukovar.

- Čestitam svima jer svi nagrađeni su zaslužili ove nagrade, poručio je Penava.

Počasni građanin Vukovara, arheolog Aleksandar Durman, koji niz desetljeća istražuje prapovijesnu Vučedolsku kulturu, koja je nastala nedaleko Vukovara, rekao je kako nikada u životu nije ni pomislio da bi mogao postati počasni građanin.

- Netko je valjda prepoznao da sam se valjda dovoljno trudio. Od 1981. godine kopam na Vučedolu  i s tim lokalitetom sam se i saživio i strašno sam ponosan što znamo da je u ono doba Vučedol bio najviša razina civilizacije u svijetu, rekao je Aleksandar Durman.

Nagrađen nagradom za životno djelo, književnik  Pavao Pavlićić poručio je kako mu nagrada znači puno jer je, između ostalog i znak "da vas i ono što radite netko prati i prepoznaje kao određenu kvalitetu".

- Ovo priznanje mi znači najviše, jer je Vukovar moj rodini grad, a  s druge strane, manje više, sve što sam pisao bilo je vezano uz Vukovar. I čini mi se ja ovom gradu nikada ne mogu vratiti dug koji imam prema njemu od trenutka kada sam se u njemu rodi i proveo svojih dvadeset godina, kazao je Pavličić.

Među nagrađenima je i Klub veterana 148. br. HV, Zagreb-Trnje koji je u suradnji sa udrugama iz Domovinskog rata grada Zagreba, organizirao proteklih 13 godina obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu, pod sloganom: "I reći ću Vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR".