Mladi Kninjanin vodi bitku za život

"Ubrzo ćete umrijeti" - s riječima koje nitko ne želi čuti suočio se mladi Kninjanin Boris Milinčić. Nakon 3 godine teške borbe sa zloćudnom bolesti, liječnici u Hrvatskoj više mu ne mogu pomoći. Slamku spasa ponudila je klinika u Turskoj, ali operacija i liječenje stajat će 25 tisuća eura!

Život Borisa i njegove obitelji 2017. presjekla je dijagnoza opake bolesti. Prošao je dvije operacije, kemoterapiju. No bolest i dalje napreduje. Zahvat treba napraviti hitno, obitelj novca nema - počela je akcija prikupljanja pomoći, ali i utrka s vremenom.

- Bilo je strašno jer smo mi godinu prije već imali jedan tumor u obitelji - najstariji sin isto je operiran. I onda ovo, još kad sam čula da je na mozgu - užas, rekla je Borisova majka Vesna Milinčić.

- Ne mogu baš ništa! Niti izlazim, niti ništa. Ne mogu više ni na wc, počeo sam pelene nositi, kazao je Boris.

- Teško je njemu s 31 godinom, kad doživi da ga otac mora presvlačiti, da mu otac mora pomagati, naglasio je Borisov otac Petar Milinčić. Tri su godine pokušavali sve, slijedili upute liječnika. Pronašli su slamku spasa - operativni zahvat u jednoj klinici u Turskoj.

- I onda su doktori otvoreno rekli - mi smo napravili što smo mogli, to je takva vrsta tumora. On će vam ubrzo umrijeti od toga. I da mi pokušamo što god mi mislimo da će ga spasiti, dodala je Vesna.

- Od 10 pacijenata, koji pošalju papire njima na konzultaciju, da jednostavno jedno do dvoje prihvate. Njega su prihvatili odmah, rekao je Borisov otac. No liječenje stoji 25 tisuća eura! Za financiranje troškova HZZO-u treba potvrda Borisova liječnika da zahvat nije moguće obaviti u Hrvatskoj.

- Međutim, on mi je poslao na mail da on neće to potpisati zato što smatra da ta operacija se može izvršiti ovdje, ali da je ta operacija kritična. Ali takav odgovor iz Turske nismo dobili, dodao je Petar.

Obitelj novac za operaciju nema, pokrenuta je humanitarna akcija. Ganuti su donacijama Kninjana i ljudi sa svih strana svijeta. Ali i ogorčeni na sustav!

- Ipak mi tolike godine plaćamo to zdravstvo i sve živo i sad - da jedna država ne može platiti jedno liječenje.  Ako je netko u inozemstvu rekao da može ga izliječiti, a ti ne možeš - pa onda idi tamo! Platit ćemo, poručio je Borisov otac Petar.

Vremena je sve manje. Boris, otac petogodišnjeg djeteta, na operaciju mora za tjedan dana.