U Marčani "baby boom" traje već 10 godina

U Marčani, malom mjestu nedaleko od Pule, za razliku od velikog dijela Hrvatske, bilježe prirodni prirast. I to punih 10 godina. U tijeku je stoga dosad najveća općinska investicija - gradnja novoga dječjeg vrtića.Mali Marčanci spremaju se u novi vrtić. Bit će i tobogana i pješčanika. Prostora za igranje i učenje.

- Sad imamo program ranog učenja engleskog, krenuli smo s programom sportske radionice, obzirom da imamo i jednu polivalentnu dvoranu koja će biti u novom vrtiću tako da ćemo i to moći realizirati, ističe ravnateljica DV Vrtuljak Marčana Klara Lukašić Buić.

Novi vrtić ima više od 900 kvadrata i najveća je općinska investicija vrijedna 11 milijuna kuna. Najveći dio financira se sredstvima Europske unije. Prijeko potrebna investicija budući da je općina u posljednjih 8 godina dobila tisuću novih stanovnika. Demografska slika - pozitivna.

2017. smo imali jedan boom, 33 djece je rođeno, ove godine ih je do 31.8. rođeno 24, pa očekujemo da bi ove godine taj rekord mogao biti premašen, kaže Predrag Pliško, načelnik općine Marčana.

A mali Marčanci u novi bi vrtić trebali krenuti u veljači iduće godine.