Ribolov prema načelu "ulovi i pusti"

Da je natjecateljski ribolov itekako žilava sportska grana, svjedoči i natjecanje u ribolovu na grabežljive ribe varalicom ili umjetnim mamcem, koje je na jezeru Mlinac pokraj Đakova okupilo gotovo 60 natjecatelja. Iako je zbog epidemioloških mjera otkazan dolazak sudionika iz susjednih zemalja, za suce mjeritelje posla je bilo napretek.

Ribolov prema načelu "ulovi i pusti" plemenita je grana Slavoncima omiljenog sporta na otvorenome. U đakovačkom je kraju duga tradicija ribolova na mirnim vodama pa ne iznenađuje što je u mrežama čuvaricama u kratkome vremenu završilo nekoliko štuka, somova i smuđeva.

- Lovio sam na varalicu "dam effzett" 18 grama, čekao sam štuku, pa došao som, kaže Tihomir Ćošić iz Donjeg Miholjca.

Nakon što joj se uzmu mjere, riba se pušta natrag u vodu, a sucima preostaje zabilježiti dimenzije ulova i usporediti rezultate.

Iako se na mamac uhvatilo i nekoliko lijepih primjeraka šarana, pravila natjecanja nalažu da se vrednuju samo određene riblje vrste.

- Boduje se smuđ, štuka, som i bas, znači pastrvski grgeč. To je bas. Znači, do sada je ulovljeno.. krasni primjerci, štuka je najinvazivnija vrsta na ovom jezeru, kaže Dinko Pavlović, tajnik Zajednice sportsih ribolovnih udruga Đakovo.

I ljepota jezera Mlinac dodatni je mamac za ribiče iz cijele Hrvatske, otkako su članovi i volonteri đakovačke ribolovne zajednice uredili okoliš i pristupne putove.   

- Mi u Zajednici imamo prosječno negdje oko 10 do 12 natjecanja i kod nas je uvijek prometno. Ne možemo primiti ekipa koliko se javi, ističe predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih udruga Đakovo Zvonko Zorić.

A budući da ribiči nerijetko sa sobom vode i vrijedne pomagače, ne iznenađuje što se ribolovne vještine i ljubav prema prirodi u Slavoniji uspješno njeguju generacijama.