Varaždin planira izgraditi azil za mačke

Brojni azili brinu se za tisuće napuštenih pasa, no nerijetko takva briga izostane kada je riječ o mačkama. I u Varaždinu su se za napuštene mačke brinuli građani dobre volje te udruga iz susjednog Međimurja. Srećom, to se ipak mijenja. U veljači, mjesecu mačaka, osnovana je udruga "Životni zov", a pitanje je vremena kada će Varaždin dobiti i azil za mačke.

-
Svako malo, svake godine ili neki pas ili neka mačka je završila u mom dvorištu i onda sam počela razmišljati da bi možda ipak neko trebao krenuti i brinuti o mačkama, rekla je Jasenka Gott, suosnivačica udruge "Životni zov".

Tako je s prijateljicama prije godinu dana počela zbrinjavati napuštene mačke u kućici usred šume, nadomak Varaždina. U veljači su osnovale i udrugu "Životni zov" i pokazale da misle ozbiljno. Trenutačno se brinu za 20-ak mačaka. Još ih je toliko privremeno smješteno kod volontera. U najtežim vremenima mačaka je bilo i više od 50. 

- Stvarno sam presretna, za sve mačke koje smo uspjeli udomiti, našli smo im divne ljude i vidjela sam koliko se interesiraju kako da što bolje zbrinu te svoje životinjice. Međutim postoji jako velika populacija ljudi koja još uvijek nije svjesna koliko je potrebno brinuti o mačkama, koliko je potrebna ta sterilizacija i kastracija, kaže gospođa Jasenka. 

U gradu Varaždinu svjesni su problema. U bivšem vojnom skladištu planiraju se pobrinuti za divlje i sve napuštene životinje.

- Prva faza je Azil za mačke. Znamo da mačke i psi nisu ista kategorija i ne mogu biti zajedno. Želimo njima ograditi jedan veliki prostor gdje će centralno biti smještena baš ambulanta, kaže Gott. 

Radovi bi trebali krenuti početkom iduće godine. Dotad je sve na volonterima. U "Životnom zovu" prioritet je osigurati građevni materijal i radnike i do zime izgraditi prostoriju u kojoj će mačke biti na toplom.