Leuti i gajete - čuvari tradicionalnog načina života

U Murteru je održana 23. regata Latinsko idro. Oda je to tradicionalnom načinu života, u kojemu su drveni brodovi - gajete i leuti - bili dio obitelji! Drvene brodice s latinskim jedrima danas se mogu vidjeti u svakom kutku hrvatskog Jadrana.Vremeplov na murterskoj rivi. U prvom planu: njegovo veličanstvo - leut iz 1936.! Hranitelj obitelji!

- To je meni sve! Ja ne mogu sebe zamisliti bez broda, kaže Ive Šikić Bažokić,  vlasnik posjeda na Kornatima.

Ne iznenađuje to jer posjedi Murterana na Kornatima površinom su 16 puta veći negoli na matičnome otoku.

- Svašta smo vozili. Od stoke, trave do drva, spržine - sve moguće što se vozilo na Kornate, što je bilo potrebno za život, što je bilo potrebno za graditi - sve smo preko ovoga broda vozili. On je prevezao tone i tone materijala, priča barba Ive. 

No suvremeni način života potisnuo je gajete i leute s latinskim jedrom. Tradicija je spašena u zadnji tren.

- Na prvoj regati je bilo 7 brodova. Ali je latinsko idro bilo gotovo izgubljeno. Nije ga se moglo vidjeti u našim uvalama, u našim portima, prisjeća se Jakov Lovrić, predsjednik udruge "Latinsko idro".

I u ovome epidemijskom izdanju regate, zaplovilo je više od 50 drvenih ljepotica. Uz neizbježne goste. Murter je ovom manifestacijom i prizorima "zarazio" cijeli Jadran.

- Udrugu 'Hvar - metropola mora'.  osnovali smo 2011. na poticaj prijatelja iz Murtera, kaže Tonko Buzolić Lojko, udruga "Hvar - metropola mora".

Sagradila je murterska udruga i školsku gajetu. Za nastavljače tradicije.

- Tako da djeca preko ljeta imaju školu jedrenja i školu veslanja, ističe Dragutin Juraga, udruga "Latinsko idro".

- Nas to zanima jer ne želimo da se to što su naši preci radili - da se to skroz zaboravi, poručuje mali Murteranin Roko Rameša.

A prizori sa regate jamstvo su da se zaboraviti - neće!