Kliker fest: pobuđivanje kreativnosti plesom

Ples je jedan od najstarijih ljudskih načina izražavanja, posebno kreativnosti. Nju kod najmlađih pokušavaju probuditi plesni umjetnici u sklopu varaždinskog Kliker festa.

Festival traje do nedjelje, u sklopu njega održava se niz radionica i interaktivnih predstava za djecu. U jednom autorskom plesnom projektu uživali su i danas. Njihova je pozornost potpuna, mašta bez granica. Plesnim pokretima lako je plijeniti pažnju djece, jer jezik je to koji svi razumiju.

- Ovo je interaktivni performans, ulazimo u dječji prostor, obično smo vrlo blizu djeci, objasnila je Ceren Oran, koreografkinja iz Njemačke.

Epidemija mijenja svijet pa je njihovoj kreativnoj i poučnoj priči za djecu ovo svojevrsna premijera na otvorenom.

- Inače ovaj suvremeni ples izvodimo u učionicama, tako da nam je ovo prvi pokušaj na otvorenom, rekla je Oran.

Nije to jedina promjena, prigodno, umjetnici se na ovogodišnjem Klikeru bave i dodirom.

- Razvijamo nove načine dodira, igramo se s tom riječi i time što radi vašem tijelu kada ste zaista na distanci, objasnila je Corinne Eckenstein, mentorica u Umjetničkom laboratoriju u Beču.

Distanca nije stala na put petom Kliker festivalu. U Varaždinu je okupio umjetnike iz nekoliko zemalja, s jednim ciljem.

- Ideja je približiti ples djeci, mladima, i svima koji se ako osjećaju. Ovi programi koji su kroz tjedan namijenjeni su različitim razredima, ističe Sanja Tropp Fruhvald, organizatorica Kliker festivala.
Ples pokreće, a ovi su sadržaji okidač za izražavanje kreativnosti kod mladih koju oni već imaju u sebi.