Sredozemni galeb ugrožena je ptica

Nakon Lastova, u splitskom Prirodoslovnom muzeju otvorena je zanimljiva i poučna izložba "Budućnost za morske ptice".

Realizirana je u sklopu petogodišnjeg europskog projekta LIFE Artina - Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu.

Kaukal, gregula i sredozemni galeb - tri su rijetke i ugrožene vrste morskih ptica čije su fotografije, nastale putem projekta Life Artina, izložene u splitskom Prirodoslovnom muzeju.

- Na žalost, zbog mjera koje su na snazi i nemogućnosti dolaska školske djece, predstavit ćemo je virtualno, znači na mrežnim stranicama muzeja, govori Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split.

Iako virtualno, uči se da su gegula i kaukal hrvatski albatrosi, vični životu na pučini, a nespretni na kopnu. I da se sredozemnog galeba za razliku od njegova rođaka klaukavca, može sresti isključivo na otocima lastovskog i mljetskog arhipelaga.

- Ugrožene su ponajprije štakorima koje su ljudi donijeli na te otoke, koji onda napadaju i jaja i male ptiće. Istraživanja su pokazala zadnjih godina da se uopće ne množe, znači uspješnost gniježđenja je bila praktički nula, naglašava Zrinka Jakl, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

- Trenutačno smo u fazi analize gdje se te ptice kreću, na koji način koriste prostore i na temelju tih podataka koje ćemo prikupiti kroz znanstvene aktivnosti, moći ćemo reći ovo je područje koje želimo zaštititi. Za sada znamo da  neke od tih ptica za hranjenje odlaze od Lastova sve do Istre, u 4 dana se spuštaju nazad ponovo do Lastova, dakle imaju prilično velik areal kretanja, naglašava Vida Zrnčić, voditeljica komunikacija u projektu LIFE Artina

Projekt je vrijedan gotovo 2 milijuna eura, provodi se još tri godine, a cilj mu je zaštititi određena morska područja važna za opstanak tih rijetkih ptica.