Urod maslina manji do 80 posto

Maslinari na Makarskom primorju, umjesto u berbu koja bi trebala početi za koji dan, moći će samo sjediti ispod masline i gledati u more.

Zbog kišnog i vjetrovitog proljeća u vrijeme cvatnje, plodove koji su uspjeli opstati, dokrajčila je dugotrajna suša. Na nekim mjestima urod je, kažu maslinari, manji i do 80 posto.

Ove masline su obrane, no nisu ih obrali berači nego vjetar i suša. Ostale su bez uroda pa mnogi maslinari ove jeseni neće u berbu. No, za tako slab i ponegdje nikakav urod, nisu  razlog samo suša i loše proljetno vrijeme.

- U 6. mjesecu je bio veliki napad maslinova moljca da bi u 7. imali 3 prodora juga gdje se podigla velika vlažnost zraka, a s tim se probudila i maslinova mušica, govori Joško Briža iz Bristai dodaje kako misli da će na ovom području berba preko 80 % prema lanjskom podbaciti.

Slično je i kod maslinara koji su tretirali protiv malinove mušice i kod onih koji nisu. Urod je svugdje drastično podbacio.

- Kod mene, konkretno znači, bit će 60 do 70 posto manji urod nego lani, a koliko znam dosta stanovništva će imati isto tako loše rezultate, govori Ivan Radelić iz Graca.

Čak i u istom masliniku većina ih je bez ploda, tek na ponekim levantinkama imat će se što ubrati, no oblica je gola.   

- Ovdje je počela dosta ranije jer je na nekoj nadmorskoj visini od 80 - 90 metara. Poslije toga su krenule kiše i jaka bura, jako jugo s kišom, jednostavno onaj plod koji se zametnuo je nestao, pokazuje Nikša Ivčević iz Drvenika.

I više ih je nestalo nego ostalo pa više nije riječ o lokacijama nego o sporadičnim stablima koja su rod uspjela zadržati. Premda dalmatinske sorte kasnije dozrijevaju, i u Dalmaciji  berba svake godine počinje ranije. Strojevi su spremni za preradu, samo je pitanje hoće li imati što prerađivati.

- Neka krene neka bura dogodit će se kao i lani u 11. mjesecu da ćemo izgubit 15 do 20 % uroda, a ove godine i više, naglasio je Joško.

A kad vam od ukupnoga uroda koji je jedva 30 % lanjskoga još propadne 15 do 20 posto, gubici su golemi. Ostaje im samo utjeha da neće u cijelosti ove godine ostati bez ulja, jer zbog slabije sezone uzrokovane korona krizom, nešto je ulja i ostalo u konobama.