Riječki HNK Ivana pl. Zajca slavi 135. rođendan

Riječko kazalište Ivana plemenitog Zajca obilježava 135 godina od osnutka. U to je vrijeme kazališna zgrada bila biser arhitekture, ali i tehničkih dostignuća jer je tada zasvijetlila prva električna žarulja i uveden je prvi telefon u gradu.

Danas, kao i prije 135 godina u jednom danu bit će izvedene dvije opere. Tada su to bile Verdijeva Aida i Ponchiellieva Gioconda, a danas umjesto Gioconde u tijeku je izvedba opere Nikola Šubić Zrinski, riječkog skladatelja Ivana pl. Zajca po kojem riječko kazalište i nosi ime od 1953. godine. Zanimljivo je možda spomenuti da je upravo ova opera svoju praizvedbu doživjela u Zagrebu, 9 godina prije otvorenja kazališne zgrade u Rijeci.

Još jedna zanimljivost je ta, da danas u vrijeme korona krize i ovih epidemioloških mjera, Riječani će prvi put imati priliku čuti upravo onako kako ju je napisao Zajc jer je orkestar riječke opere doslovce prepolovljen na 30-tak glazbenika, za koliko je Zajc i napisao skladbu.

Večeras u 20 sati na programu je i Verdijeva Aida, točno onako kako je to bilo i prije 135 godina. U naslovnoj ulozi danas pjeva njemačka sopranictica Maida Hundeling.

Sav novac koji se prikupi od prodaje ulaznica bit će doniran za pomoć novootvorenom opernom studiju u Rijeci.