Poznatog lovranskog maruna danas je sve manje

Miris jeseni nezamisliv je bez pečenih kestena, a nadaleko poznati oni su s obronaka Učke - lovranski maruni. Iako drže cijenu - na tržištu ih je, nažalost, sve manje, a jedan od razloga je slab interes za njihovu proizvodnju.

Iako su se sladili njime još u 5. stoljeću prije Krista, iako je bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda i othranio generacije naraštaja - lovranskog maruna danas je sve manje.

Šume su uglavnom zapuštene, staze neprohodne - briga oko maruna svedena je na rijetke. 

- To je moje staro imanje, ostavio mi ga je otac, njemu moj nono i to me zaintrigiralo. Ali više sve to radim nekako iz inata, nije tu potreba za prodajom kao što je nekada bila jer znate nekad smo se školovali od maruna, kaže uzgajivač maruna Milovan Žiganto.

Danas je do mnogih stabala nemoguće doći - gube se velike količine neubranih plodova, a tržište ih traži.

- Mene su već zvali iz Rijeke pekari, pa zovu prijatelji, spremni malo meni, ali toga nema toliko da bi išao u prodaju, dodaje Žiganto.

Riječ je o jednoj od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu, ali za njegov opstanak bitan je ljudski faktor.

- Nedostaje zajedništva - samo zajedništvo. To je jedna klasična priča, udruge, zadruge, lokalna samouprava, proizvođači, prerađivači koji će se okupiti - to je jedan cijeli proces, koji ljudima mora doći do svijesti, ističe prerađivač Ante Bistre.

Zna to njegova obitelj koja je marunu dala dodatnu vrijednost, pa osim što im je jedna od osnovnih namirnica u kuhinji, proizvode od maruna plasiraju i na tržište. 

- Bit će nam sve više potrebno tražiti nove kooperante jer ova situacija sa šumama lovranskog maruna trenutno ne odgovara našoj proizvodnji. Mi moramo podignuti svijest o tom našem marunu i podignuti proizvodnju na noge, naglašava Bistre.

Jer prostora i mogućnost za to ima.