Prvenstvo u gradnji suhozida

Kamen otet od tla, za šačicu plodne zemlje, ovim volonterima dovoljan je razlog da ga očuvaju. Jer gdje je kamen eto i njih.

- To je vjerovatno neka ljubav jača od čovika tako da di god se radi s kamenom mi se prijavimo i dođemo ili volonterski ili prijateljski. Ali u biti, kamen je to u srcu, kaže Ivan Bašić, udruga Gaj Laberije, Gardun.
A prilika je to i da odmjere snage.  A prošlogodišnji pobjednik - opet je bio najbolji.

- Mi smo i prošle godine bili na tom natjecanju i osvojili smo prvo misto. I sada smo došli to obraniti. Ekipu čini četiri člana. Rođeni u kamenu, rođeni spremni, znate što to znači, kaže Ante Čalo, udruga Golinjevo, Gardun.

A posao im nije bio nimalo lak.

- Stvar je da se napravi 7 metara zida, visine pola metra za dvi i po ure. I sad to triba što bolje napraviti da izgleda lipo i da se može lipo sisti na to, da bude udobno, to je neki zadatak sad, kaže Zvonimir Malbaša, udruga Vlaji, Sinj.

Organizatori već godinama diljem priobalja imaju slične akcije. A na natjecanju, od ove godine više nije važna brzina, nego kvaliteta gradnje.

- Imamo s područja Sinja 3 ekipe, s Paga, Hvara, Iz Šibenika 3, Srime I Gaćeleza, kaže Meri Krnić, suorganizatorica natjecanja, udrug LAG More 249, Vodice.

A doktor suhozidne gradnje - jedino u poljoprivredi vidi pravu revitalizaciju ove baštine.

- Jedino se kroz poljoprivredu tih 300 tisuća kilometara ili više suhozida u Hrvatskoj možda na neki način vratiti u život, kaže Filip Šrajer, dr.sc.arhitekture suhozidne gradnje.

Jer, zaštita suhozida nema državnu nego samo društvenu logistiku.

Krajolik prošaran zidinama i goleme nastambe - kao da ne pripadaju ovome svijetu.

Okušati se u gradnji, došli su i turistički vodiči.

- Tako da kad pričamo našim posjetiteljima, da zaista možemo objasniti u detalje kako to izgleda u praksi. Iz prve ruke. Doslovno iz prve ruke, kaže Tina Biluš, udruga turističkih vodiča Mihovil, Šibenik.

Uz organizatore, ovu vrijednu akciju podupiru lokalni gradovi i županija te Ministarstvo kulture. A rezultat svega - trajno je vidljiv u prostoru. Izgrađeno je 100 metara budućeg amfiteatra.