Koronavirus kao poticaj za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja

Svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, što nas svrstava u sam europski vrh. Ispred nas je samo Malta. Osim što uzrokuje pad očekivanog trajanja života, debljina je i jedan od rizičnih faktora kod zaraze koronavirusom.

➡️ O koronavirusu i demografiji
➡️ Tjelesna (ne)aktivnost naših učenika u vrijeme pandemije
➡️ Sve o koronavirusu

Novo normalno mnogima je svakodnevicu preokrenulo - naglavačke. U novim uvjetima neki su pronašli motivaciju za okretanje zdravijem načinu života, a vježbanje su iz fitness centara preselili u prirodu.

- Inače samo teretana, ali sada evo kako je bila ova situacija s koronom krenuo sam malo više u planine - planinariti, bicikliranje, trčanje, kaže Filip Hanžek.

Uz dezinfekciju i održavanje distance, i briga o tijelu postala je sastavni dio borbe protiv virusa.

- Korona je potaknula ljude da puno više brinu o svom tijelu, zdravlju. Puno više su se ljudi počeli kretati pošto jesmo malo nacija punašnijih ljudi, da tako kažem. Pretilost, nažalost, kod djece je dosta izražena, kaže Dora Magdalenić Vicek, fitness trenerica.

A prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 57% odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, čime smo drugi u Europskoj uniji. Višak kilograma češće muči muškarce nego žene, a upravo to je jedan od rizičnih faktora za razvoj težih oblika zaraze koronavirusom.

- Nažalost, muškarci su nam i prvi u Europi gdje dakle 2/3 muškaraca u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom. Debljina je jedan od čimbenika za razvoj težih simptoma koronavirusa, čak i za povećani mortalitet, kaže Helena Križan, Odjel za promicanje tjelesnog zdravlja HZJZ-a.

Nagla promjena života i prekid uobičajenih aktivnosti, imali su odjeka i na mentalno zdravlje građana.

- Osjećaj frustracije, osjećaj stresa u nekim slučajevima i također anksioznosti. I također promjene motivacije za sudjelovanje u tim aktivnostima, kaže Claire Sankster Jokić, radna terapeutkinja.

Koronavirus usmjerio nas je na čuvanje fizičkog, ali i mentalnog zdravlja.