Rad rukama, miris drva, miris vina i bačvarska radionica obitelji Golub

Jedan od rijetkih hrvatskih bačvara živi i radi u Jastrebarskom. Bačvarska zbirka obitleji Golub pokazuje tradiciju dulju od pola stoljeća, a svi koji se odluče razgledati Plešivičku vinsku cestu, u središtu Jastrebarskog mogu vidjeti najljepše bačve koje vrijedno obnavljaju bačvari.

Kroz dvorište obitelji Golub u središtu Jastrebarskog prošlo je nebrojeno mnogo bačava. Nove bačve nastaju za plešivička i druga hrvatska vina, a one stare nemilice raskopaju i urede kako bi mogle trajati stotinu godina.

Upravo renoviraju bačvu iz 1967. pa će dotrajale komade nadomjestiti kvalitetnim drvom. Dobra vinara nema bez dobra bačvara, mogli bismo reći, pa je ova radionica u turističkoj ponudi grada prva postaja Plešivičke vinske ceste i svih zaljubljenika brežuljaka i vinograda.

- Inoks posude su jednostavnije za stolna, obična vina, međutim, za vrhunska vina ne možete to postići bez drvene bačve. Drvo je u prednosti u odnosu na ostale posude, jer neprestano propušta kisik i poboljšava kvalitetu vina, rekao je Milivoj Ivo Golub.

Ova bačvarska radionica postoji gotovo šezdeset godina, otkako je Milivojev otac Mirko položio majstorski ispit. Tradiciju čuvaju Milivoj i njegov brat i ne samo da su nastavili bačvarski obrt nego su otvorili i bačvarsku zbirku svoje obitelji. Tu su čak i alatke iz 1820. godine kojima se nekada izrađivalo drveno posuđe za proizvodnju vina - brente, čabre, vedra, lakomice.

- Zbirka ima 235 eksponata. Ima status kulturnog dobra Republike Hrvatske, postavili smo je 2012. Na ovaj način smo željeli sačuvati alat koji je moj otac otkupio i kojim je radio bez strojeva. I sačuvati uspomenu na one koji su tako radili, dodaje.

Radionici je Hrvatska obrtnička komora prije sedam godina dodijelila status "Obrt s tradicijom".

U bogatom vinorodnom jaskanskom kraju nekada je bilo deset bačvarskih radionica, a do sedamdesetih godina prošlog stoljeća i tvornica bačava. Mladi su rado postajali bačvari, no nažalost se sve promijenilo iako posla ima.

Tko voli raditi rukama, tko voli drvo i njegov miris, a i miris vina kojim su natopljene stare bačve, dobrodošao je u radionicu. Turistička zajednica Zagrebačke županije predlaže ovu bačvarsku radionicu kao početnu točku obilaska Plešivičke vinske ceste.