Mala Venecija okružena ekološkim bombama

Vranjic nije očišćen od azbesta, štoviše, sa svih je strana okružen novim ekološkim bombama - upozoravaju mještani okupljeni u novu građansku inicijativu. Namjera im je upozoriti na nepoštivanje ekoloških standarda, a želja - vratiti mjestu epitet Male Venecije!

Ekološki i zdravstveno Vranjic i dalje trpi - na stare, još neriješene probleme, nagomilali su se novi. Vijest da će se u Sjevernoj luci graditi naftni terminal od strateške važnosti uznemirila je Vranjičane. 

➡️ Oboljeli od azbestoze: Prestanite nas lagati!
Čišćenje podmorja Vranjica u Kaštelanskom zaljevu

- Svi jako dobro znamo koliko je posto dionica u vlasništvu grada, koliko u privatnom vlasništvu tako da se mi pitamo kako je to od strateškog značaja. Mislim da se prije radi o privatnom profitu, tvrdi Martina Grgić Vukić iz Građanske inicijative 'Mjesto koje hoće živjeti 2020'.

Sjeverna je luka, kažu, skladište ugljena i petrolkoksa na otvorenom. Godinama od Uprave Luke Split traže da se ta fosilna goriva natkriju, ali bez uspjeha. Još nije počela ni sanacija plaže Kosica. Mještani se i dalje kupaju u azbestu, a ekološki je, kažu, upitan i rad brodogradilišta.

- Problem je što se u tom škveru nalazi otpad, smeće koje oni pale, gume, plastiku. Naše misto se nalazi nevečer u velikom oblaku dima i smrada, dodaje Ivan Milišić. Vlasnik brodogradilišta Marko Rapić izrazio je žaljenje zbog "nastale situacije". Nastojat će, kaže - dogovorno rješavati probleme s mještanima - uz poštivanje ekoloških standarda.

Ekološke bombe sa svih strana

Ekološke "bombe" Vranjic okružuju sa svih strana, upozoravaju mještani - ne poštuje se ekologija mora, smeće pluta, osjeti se, kažu i miris nafte. Doslovno "preko" noći mladi su se okupili u građansku inicijativu. Nijedna institucija još im nije odgovorila na dopise, ali polako - hoće. Jer oni ne namjeravaju odustati. Slijedećeg će tjedna prosvjedovati, a činit će, ističu, što treba, sve dok Vranjicu ne vrate čist okoliš i titulu Male Venecije!