Obnovljen vodotoranj, prvi varaždinski neboder

Važan dio svakoga zelenog plana jest energetska obnova starih zgrada. Nakon godinu dana energetski je obnovljen vodotoranj, prvi varaždinski neboder.

Betonska 12-terokatnica ovakav kompliment od Varaždinaca nije dobila godinama. Jer, do prije godinu dana izgledala je ovako. Energetskom obnovom vraćen joj je sjaj. 

- Rad na 40 metara, uz vjetar vidjeli ste, kakav je danas, a onda je bilo još više, imali smo dosta neprilika ali uspjeli smo odraditi kako treba, rekao je izvođač radova Darko Varga.

Stajalo je to 15 milijuna kuna, trajalo godinu dana. I tu nije kraj.

- Bit će LED rasvjeta, različite boje. Trend je u Europi da ti reprezentativni objekti, a vodotoranj to je, dobiju dodatnu prepoznatljivu notu, naglasio je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Djelo arhitekta Milana Delenarda od prije pola stoljeća, sa zgradom varaždinskog suda i Vamom čini protutežu baroknom središtu.

- Njegov smještaj na ovoj poziciji bio je dio plana, a taj plan je predstavljao da se na ovaj prostor oko Kapucinskog trga premjesti gradsko središte, odnosno da se smjeste svi gradski sadržaji, rekla je arhitektica Petra Korpar.

-Iako struka godinama upućuje na važnost modernističkog prstena za identitet grada, češće je na meti kritika.