Za beskućnike - rješenje za 5!

Istuširati se, oprati rublje, sjesti na kauč i pogledati film. Za većinu nas to su uobičajene radnje, no beskućnicima nedostižne. Projektom Rješenje za 5 - na jednoj zagrebačkoj adresi 5 sati na dan nudi im se dnevni boravak i psihosocijalna podrška.

Zagrebačke ulice i skrovita mjesta pedesetogodišnjem Slobodanu već su godinama jedini dom.

- Naprosto me bolest, i tjelesna, i duševna, koja me snašla, dovela do ruba, samljela me cijeloga. I financijski sam bankrotirao. Na ulici sam desetak godina, s tim sam aktivno na ulici proveo šest godina, rekao je Slobodan Potrebić.

Kad je problem zadovoljiti osnovne potrebe, teško je pomisliti na one socijalne ili kulturne. No odsad je u Harambašićevoj ulici, od 9 do 14 sati beskućnicima na raspologanju svojevrsni dnevni boravak.

- Mogu se poslužiti toplim pićima jednostavnim obrocima, zatim imaju na raspolaganju računalo koje koriste, sad smo oformili i jednu malu bibiloteku što je isto jako dobro, naglasila je socijalna radnica u udruzi "Dom nade" Vesna Hari.

Boravak je dio projekta "Rješenje za 5", kojem je cilj socijalno uključivanje beskućnika, ovisnika i zatvorenika.

- Imamo u projekt uključeno profesora defektologije, psihijatra i socijalnu radnicu koji će svakodnevno raditi radionicu psihosocijalnog osnaživanja. Organiziraju i radionice financijske pismenosti, organiziraju informatičke radionice i radionice umijeća življenja, dodala je predsjednica udruge "PET PLUS" Mira Davidović.

- Ima jako puno mladih ljudi koji su završili kao beskućnici, osjećaju se dosta izgubljeno i bez neke podrške, neće se tako lako izvući, rekao je Slobodan.

A da se pokušaju izvući i ponovno stati na noge, upravo je cilj ovog projekta. Prepoznala ga je i Europska unija dodijelivši mu nepovratnih milijun i pol kuna.