Neobičan život morskih konjica

U najvećem akvariju u Hrvatskoj, pulskom, živi nekoliko vrsta najkrhkijih morskih životinja, morskih konjica. Ove neobične životinjice izrazito je teško vidjeti u prirodi. Zaštićene su, i na rubu ugroženosti, jer su sve ugroženija njihova staništa.

Nestrpljivo prate kako mali morski rakovi prolaze kroz cijev, to im je glavna hrana. Usisavaju je minijaturnim šiljatim njuškama, zbog čega se njihova vrsta zove šiljogupci.

Spadaju pod ribe, što mnogi ne bi rekli jer na ribe uopće ne liče. Posebni su naravno po tome što imaju oblik tijela kakav imaju, što su nalik u glavi na konjiće, objašnjava biologinja Žana Moslavac. U Jadranu, morski konjici žive na morskim livadama, u plitkom moru. Malo se kreću, i majstori su skrivanja.

- Znači, uvijek mora biti nešto za što se mogu zakačiti, jer u slučaju velikih strujanja i nevremena, oni se itekako repićima zakače, kaže voditeljica stručnog odjela pulskog Aquariuma Marija Aleksandra Bel Dajković.

Agresivne mame i trudni tate

Najzanimljivija osobina konjica dobro se vidi na tropskoj vrsti - mužjaci s velikim trbusima trudni su, i porodit će stotinjak mladunaca. Kod ženki se javlja to ponašanje - agresivno traženje partnera i ispoljavanje sekundarnih spolnih karakteristika. Uloge se kod ovih konjica potpuno okrenu, objašnjava biolog Žarko Jaković.

Morski konjici o djeci ne brinu, od stotinjak mladunaca preživi jedan, ili nijedan. U akvariju se taj broj penje na četiri do pet. Ovdje će ih uvijek biti, ali bilo bi dobro da njihova staništa opstanu i u moru.